Klassiek: S. Prokofjev - Betrothal in a monastery Jurowski ***

Zoals de Boston Symphony zich elke zomer terugtrekt op het prachtige landgoed van Tanglewood, zo heeft ook het London Philharmonic Orchestra een fraaie plek om juli en augustus door te brengen: op de glooiende weiden van Sussex. Daar vindt sinds 1934 het ultra chique Glyndebourne Opera Festival plaats, dat jaarlijks ruim honderd operavoorstellingen brengt.

De music director daar is tegenwoordig de Russische chef van de London Philharmonic, Vladimir Jurowski, sinds 2001 alweer. In 2006 zette hij in Glyndebourne Prokofjevs Betrothal in a monastery op de planken, zijn meest opgevoerde opera na De liefde voor de drie sinaasappelen, met een voortreffelijke, bijna volledig Russische cast.

Sjostakovitsj noemde Betrothal Prokofjevs 'sprankelendste' opera en daar is geen woord te veel mee gezegd. De muziek bruist en bubbelt als een glas goede champagne - een twintigste-eeuwse pendant van Rossini.

Jurowski houdt hoorbaar veel van deze partituur en hij wordt daarin volledig gesteund door de zangers, met voorop sopraan Ljoebov Petrova als Louisa. (ERIK VOERMANS)
(GFOCD002-06)

null Beeld
Meer over