Klassiek: Klassiek: J.S. Bach - Actus tragicus ABO/Koopman ****

'Du musst sterben,' zingt het koor in het tweede deel van Bachs cantate Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit BWV 106, beter bekend als de Actus tragicus.

Even, onwillekeurig, is er de gedachte dat hier het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten aan het woord is, dat vorige week zijn oordeel uitsprak over Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Dat oordeel was negatief.

Het Amsterdam Baroque Orchestra wordt niet opgenomen in de regeling Vierjarige subsidies Podiumkunstinstellingen 2009-2012 en wat dat tot gevolg zal hebben, staat vooralsnog in de sterren geschreven. Het geeft de nieuwste cd van Koopman en de zijnen, met fraaie uitvoeringen van de Actus tragicus en één van Bachs allermooiste cantates, Ich hatte viel bekümmernis, toch een wat wrange bijsmaak.

De inleiding van Actus tragicus, met wenende blokfluiten boven een harmonisch ondergrond door viola da gamba, klinkt bij Koopman en de zijnen wonderschoon, maar zij wordt nog overtroffen door de hobosolo's van Marcel Ponseele in Ich hatte viel Bekümmernis.

Meteen in de Sinfonia is het al raak - Bach op zijn best geeft de musici vleugels. Prachtig zijn ook de aria's door sopraan Barbara Schlick (Seufzer, Tränen, Kummer, Not is een hoogtepunt) en altus Kai Wessels. (Challenge Classics)
(ERIK VOERMANS)

null Beeld
Meer over