Kinderboekwinkel gaat door met nieuwe eigenaar

De Kinderboekwinkel op de Rozengracht blijft behouden. Marlie Marsman neemt de eerste kinderboekenwinkel van Nederland, sinds 1975, over van uitgeverij De Wakkere Muis. 'Ik zie voldoende potentie.'

Frank Hettinga
null Beeld anp
Beeld anp

"Zoals de winkel nu is vind ik hem fantastisch," zegt Marlie Marsman. "Anders waren we er ook niet voor gegaan. Ik hoop dat de winkel met een paar aanpassingen en investeringen kan blijven voortbestaan, beter gaat draaien."

Want de oudste gespecialiseerde kinderboekenwinkel van het land stond niet sinds begin december 2018 te koop, 'omdat het zo geweldig ging', zegt Aby Hartog, de huidige winkelmanager. "Als we niet werden overgenomen, zouden we moeten sluiten."

Hartog is dan ook 'ontzettend blij' dat Marlie Marsman zich heeft gemeld. Ze werkte een tijd in de Verenigde Staten voor de stichting Open Books, een organisatie gericht op de bevordering van geletterdheid in achterstandswijken. Ook begeleidde ze mensen met een fysieke en verstandelijke beperking.

Favoriete winkel
"Kijk, wat we op dit moment missen is tijd en geld," zegt Hartog. "De vorige eigenaar is ook een uitgeverij en moest daardoor de aandacht verdelen. Ik schrijf zelf ook nog kinderboeken. Het is ontzettend fijn dat Marlie zich honderd procent kan focussen op de winkel. Dat is per definitie al winst."

Vanaf 1 april wisselt de winkel, opgericht door Rietje en Guillaume Nivard, officieel van eigenaar. Daarvoor wordt Marsman al ingewerkt door Hartog. "Ik heb er veel zin in," zegt Marsman. Dit is mijn favoriete winkel in Amsterdam. Ik kwam er al regelmatig en dacht: het zou toch ontzettend zonde als dit verdwijnt."

Ouwehoeren over boeken
Hartog vertrekt na bijna twee jaar, zoals afgesproken. Hij moest de winkel 'overdraagbaar' maken. "Natuurlijk ga ik de winkel ontzettend missen, het ouwehoeren over boeken. Maar in de winkel staan en schrijven is een slechte combinatie. Er staan hier duizenden boeken. Die kan ik natuurlijk niet allemaal lezen. Maar ik moet wel over de meesten iets kunnen vertellen. En dat kost ontzettend veel tijd."

Met Marsman is de winkel echter in goede handen, denkt Hartog. "Marlie zit barstensvol ideeën. Dus daar heb ik wel vertrouwen in."

Kinderdagverblijven
Een voorschot daarop: "De Kinderboekwinkel kan nog meer een fijne plek voor de buurt zijn," zegt Marsman. "In de omgeving is niet veel écht gericht op kinderen. Kinderen moeten bij ons kunnen spelen, terwijl ouders koffie drinken. Ook willen we meer Engelstalige boeken toevoegen, de website verbeteren en contacten aanhalen met scholen en kinderdagverblijven."

De Nivards op Pluks kraan. 'Je kinderboeken blijven altijd bij je.' Beeld Amaury Miller
De Nivards op Pluks kraan. 'Je kinderboeken blijven altijd bij je.'Beeld Amaury Miller
Meer over