PlusSerie

Killing Eve in Amsterdam: weinig verrassend maar zeer vermakelijk

Onze mooie stad heeft de eer om als toneel te fungeren voor het tweede seizoen van Killing Eve. De populaire misdaadserie kreeg veel terechte lof voor haar eerste seizoen en stelt niet teleur in het Amsterdams getinte tweede seizoen.

André Nientied
Leden van de cast en crew an ‘Killing Eve’ tijdens de uitreiking van de BAFTA Awards. Beeld EPA
Leden van de cast en crew an ‘Killing Eve’ tijdens de uitreiking van de BAFTA Awards.Beeld EPA

Altijd leuk wanneer een Amerikaanse serie neerstrijkt in Amsterdam, of iets dat daarvoor moet doorgaan. Zo bleek in de Netflixserie Sense8 een uitgang van het Rijksmuseum ineens op de Kloveniersburgwal te liggen. Homeland maakte het helemaal bont in seizoen 5: hun ‘Amsterdam’ was zichtbaar in een Duitse stad opgenomen.

Ook de tegendraadse en vaak verrassend komische thrillerserie Killing Eve doet in de loop van het tweede seizoen Amsterdam aan, maar begint waar het vorige seizoen ophield, in Parijs. De even onhandige als briljante MI6-agente Eve Polastri (Sandra Oh) had in de Franse hoofdstad eindelijk haar kwelgeest gevonden, de verknipte vrouwelijke huurmoordenaar Villanelle (Jodie Comer) en haar in iets wat het midden hield tussen een gevecht en een vrijpartij neergestoken. Daar schrok Eve zo van dat ze het mes weer terugtrok, waarna Villanelle kans zag te ontkomen.

In de eerste aflevering van seizoen 2 weet de psychopate via een Frans ziekenhuis in een kleurrijke pyjama te ontsnappen en naar Engeland af te reizen om zich op Eve te wreken. Zo gaat het kat-en-muisspel weer vrolijk verder in de succesvolle serie: Oh won een Golden Globe voor haar rol, Comer een Bafta. De serie zelf werd eveneens met een Bafta bekroond.

Gebroeders De Witt en Carrell

Net als in de Bondfilms doen de makers van Killing Eve veel fotogenieke locaties aan. In een promotiefilmpje gaan de makers er prat op dat de locatiescouts van de serie ‘wegblijven van de toeristische attracties’. Zo meldt men trots dat de Arc de Triomphe niet in beeld komt in de Parijse scènes. Dat de Eiffeltoren voortdurend op de achtergrond prijkt wanneer de neergestoken Villanelle gewond door de Parijse straten wankelt is kennelijk geen punt.

Ook in Amsterdam zijn de locaties weinig verrassend: Villanelle zit op een terras aan een gracht en doet vervolgens het Rijksmuseum aan. Die trekpleister vindt de thrillseeker vooral heel ‘boring’, tot haar oog valt op het schilderij De lijken van de gebroeders De Witt. Het inspireert haar tot een inventieve moord die – uiteraard - op de Wallen plaatsvindt. Wel origineel is de muziek die tijdens de slachtpartij klinkt: Rudi Carrell met Een muis in een molen in mooi Amsterdam.

Perfecte hagelslag

Dat de rosse buurt elders in Amsterdam werd nagebouwd is vergeven. Het kan immers veel erger. De cast en crew van het wederom zeer vermakelijke Killing Eve streken echt in ­Amsterdam neer en wisten tussen de ­clichés door ook te verrassen. Bijvoorbeeld door Villanelle een boterham met hagelslag te laten eten en haar dit broodbeleg ook nog perfect te laten uitspreken.

Thriller/Zwarte komedie

Killing Eve
Regie Damon Thomas, Lisa Brühlmann e.a.
Met Sandra Oh, Jodie Comer, Fiona Shaw
Te zien op Vanaf 30 juni acht afleveringen op NPO3; in één keer op NPO Start Plus

Meer over