PlusSerierecensie

Kijk je ogen uit: Michael Jordan in topvorm in The Last Dance

Een Amerikaanse sportjournalist noemt in de documentaireserie The Last Dance basketbalfenomeen Michael Jordan een van de drie grootste sportlegendes van Amerika. De andere twee: honkballer Babe Ruth en bokskampioen Muhammad Ali. Het verschil met de andere twee: Michael Jordan (57) is nog in leven.

Ab Zagt
Nummer 23 van de Chicago Bulls Michael Jordan (l) in 1998 tegen Indiana Pacers.  Beeld NBAE via Getty Images
Nummer 23 van de Chicago Bulls Michael Jordan (l) in 1998 tegen Indiana Pacers.Beeld NBAE via Getty Images

In de tien afleveringen van The Last Dance blikt Jordan terug op zijn carrière, maar vooral op het hectische seizoen van 1997-1998, toen de Chicago Bulls (het superteam met Jordan als ster) uiteen dreigde te vallen.

In die tijd kreeg een filmteam toegang tot de kleedkamers van de Bulls om zo unieke opnamen te maken van Jordan en zijn medespelers Scottie Pippen en Dennis Rodman, de buitenissige verdediger die zich ook als vrouw durfde te verkleden.

Strijdplan

Het seizoen dreigt voor The Bulls in een drama te eindigen. Coach Phil Jackson wist dat hij, door een ijzige relatie met de directie van The Bulls, aan zijn laatste seizoen bezig was. Een zesde NBA-titel moest zijn afscheidscadeau worden. Daarvoor had hij een strijdplan geschreven dat de voorspellende titel The Last Dance had, tevens de titel van deze opmerkelijke sportserie, die in Amerika eerder wordt uitgezonden dan de bedoeling was doordat de NBA-competitie is stilgelegd. In Nederland kan de reeks via Netflix vanaf deze week worden bekeken.

The Last Dance geeft een uniek inzicht in de wereld van topsporters die onder immense druk moeten presteren. Jordan is een perfectionist die al in zijn studententijd opviel door zijn inzet en techniek. Zijn moeder leest een aandoenlijk briefje van haar studerende zoon voor waarin hij haar om wat kleine gunsten vraagt.

De serie concentreert zich niet alleen op Jordan. Ook zijn teamgenoten Pippen en Rodman komen voorbij. Schrijnend is de tweede aflevering waarin duidelijk wordt dat Pippen vergeleken met andere topspelers schandalig onderbetaald werd. Het verschil in beloning was een belediging gezien zijn waarde voor het team. Pippen kwam uit een arm gezin, met een invalide vader en broer. Door een blessure op een voor het team zeer ongunstig moment te laten behandelen forceert Pippen een breuk.

Basketbalfans zullen hun ogen uitkijken bij de wedstrijdmomenten van Jordan in topvorm. De man kon echt vliegen.

Meer over