Han Lips kijkt tv

Kerstgezel is een mierzoet medicijn voor donkere dagen

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Kerstgezel.nl.

Han Lips
null Beeld

Wie of wat is een kerstgezel? Lips zag het staan in de tv-gids bij NPO1 en kon zich bij dat lelijke woord niks voorstellen. Het ging ook nog eens om een tragikomische serie, wat een recept voor ellende kan zijn. Maar op de plek die tot vorige week werd ingenomen door het zinderende Klem, een ereplaatsje in het uitzendschema. Dus toch maar eens kijken.

Het is bijna kerst en dertiger Noor heeft zich zo verheugd op het moment dat ze ook eens iemand kan meenemen naar het kerstdiner met de brave gezinnetjes van haar broer en haar zus. Maar dan wordt ze gedumpt door haar vriend die tegelijk haar baas is. “Maak je het nou uit, of ontsla je mij?” Antwoord: “Allebei!”

Ze durft haar familie niet onder ogen te komen en dus bedenkt ze een soort escortbureau dat eenzame mensen gezelschap biedt bij kerstborrels op de zaak, familie­diners en nieuwjaarsrecepties. Dat is dus de kerstgezel. Het verhaal is kluchtig en mierzoet, maar ook een feelgoodserie en een medicijn voor de donkere dagen. En weer een schot in de roos voor Omroep Max, na Heel ­Holland bakt, Het geheime dagboek van Hendrik Groen en De Zaak Menten.

Lips moest wel hard lachen om de manier waarop het verdriet van Noors vader een gezicht werd gegeven. Toen de weduwnaar in zijn bodemloze eenzaamheid zat te kniezen voor de televisie, liet het script hem naar Tijd voor Max kijken, het vlaggenschip van Omroep Max.

Dus dat ziet Kerstgezel.nl als een geschikte metafoor voor een zielenpiet: naar Sybrand Niessen en Martine van Os kijken terwijl je ternauwernood een bruine boterham met kaas wegkrijgt. Daar had Jan Slagter even overheen gelezen toen hij de serie kocht.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over