Plus

'Kemna bekritiseren is een soort volkssport geworden'

De aanhoudende kritiek op Kemna Casting is voor veel filmmakers geen reden de banden met het machtige castingbureau te verbreken.

Dennis Jansen en Gudo Tienhooven
Castingdirecteur Job Gosschalk was mede-eigenaar van Kemna. Eind 2017 kwam hij negatief in het nieuws. Beeld anp
Castingdirecteur Job Gosschalk was mede-eigenaar van Kemna. Eind 2017 kwam hij negatief in het nieuws.Beeld anp

Acteurs voelen zich (nog) niet veilig in het tijdperk na Job Gosschalk, ook door de stilte vanuit het politieonderzoek. Filmmakers hebben de macht om Kemna links te laten liggen, maar doen dat niet.

"Nu Job weg is, spreekt geen producent zich uit tegen Kemna," stelt Stephan Brenninkmeijer.

De filmmaker (Swingers en de tv-serie Westenwind) zegt al jaren op de hoogte te zijn van Gosschalks grensoverschrijdende gedrag en daarom geen zaken met Kemna te doen.

Hij kan wel verklaren waarom hij die uitzondering is: "Iedereen houdt zijn mond, want als je slecht valt bij Kemna heb je een probleem..."

Angst en onmacht
De directie van Kemna Casting houdt vol niets te hebben geweten van seksuele intimidaties. Ook niet na het gedwongen vertrek van een tweede castingdirector, wiens naam niemand durft te noemen na dreigende woorden van Kemna's advocaat.

Het zet veel kwaad bloed bij acteurs en oud-medewerkers. Een van hen bevestigt 'door deze heel verdrietige situatie' Kemna eind vorig jaar te hebben verlaten om voor zichzelf te beginnen. Deze persoon wil 'absoluut niet' met naam in de pers verschijnen. Die kramp onderstreept de angst en onmacht die het metier nog altijd markeren.

Wáárom blijven regisseurs en producenten Kemna Casting trouw? De armen van het bedrijf reiken ver. Van ­financiële banden met productiereuzen als NL Film en EndemolShine tot een agentschap met een stal vol bekende acteurs die wordt bestierd door een inmiddels ex-vriend van Gosschalk.

"Ik heb nog niets gehoord wat een reden kan zijn om definitief met Kemna te breken," zegt Alain de Levita, als producent verantwoordelijk voor succesvolle films en series als Tonio, Bankier van het verzet en Penoza.

"Moet ik hier nu stelling in nemen dan? Ik weet niet welke verhalen waar zijn of niet. Ik ga ook niet op de stoel van de rechter zitten. Er wordt nu een middeleeuwse volkssport gemaakt van het kritiek geven op Kemna, maar ik ga liever uit van een politieonderzoek."

De Levita kraakt wel een kritische noot: voor casting kom je al snel bij Kemna terecht. "Er is een soort monopoliepositie en dat zou moeten veranderen. Het is gezonder als er meerdere spelers op de markt zijn. Ik heb onlangs met een andere castingdirector koffiegedronken."

Gezuiverde werkvloer
Filmproducent Klaas de Jong (Verliefd op Ibiza, Michiel de Ruyter en het binnenkort te verschijnen epos Redbad) stoort zich enorm aan de 'hetze' tegen Kemna Casting.

"Mensen worden veroordeeld zonder dat er een rechter aan te pas komt. Gosschalk heeft wettig gezien wellicht niet eens iets fout gedaan. En 'grensoverschrijdend gedrag', ja, dat gaf Job Gosschalk zelf toe. Maar wellicht wel met wederzijdse instemming."

Paul Ruven (regisseur van Gangsterboys, Filmpje! en Ushi Must Marry, schrijver van Het bombardement en producent van talrijke series) heeft dubbele gevoelens. "Na het vertrek van Job Gosschalk verwachtte ik een gezuiverde werkvloer, maar ik zie nu een moeras."

"Vreselijk, het lijkt nu alsof de leiding geen verandering wil, alleen maar bezig is met het voortzetten van Kemna en het misbruik niet serieus neemt. Als dat inderdaad zo is - want zo komt het vooral in de media op me over - zou ik geen zaken meer met ze willen doen."

Overigens legt Ruven nu de laatste hand aan een film met de titel Me Too Fuck You It's Time for Action. "Over misbruik in onder meer de castingwereld en vrouwen die rechtvaardigheid zoeken. Geen grapje, dit project begon ik al voor het nieuws over Job."

Kritiek 'onterecht'

De kritiek dat Kemna Casting de situatie niet of onvoldoende serieus zou nemen, noemt een woordvoerder van het bedrijf 'onterecht'.

"Wij doen er alles aan om voor de toekomst een veilige omgeving te garanderen en we blijven slachtoffers oproepen om via het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten hun verhaal te vertellen zodat wij, indien nodig, passende maatregelen kunnen nemen. De beslissing om met een acteur in zee te gaan, wordt genomen door de producent en/of de regisseur. De beslissing om een rol aan te nemen, ligt volledig bij de acteur."

Meer over