PlusAlbumrecensie

Kelly Clarksons tweede kerstalbum zit vol tegenvallers

Stefan Raatgever
When Christmas Comes Around. Beeld
When Christmas Comes Around.

Nadat ze in 2004 en 2005 in sprinttempo wereldhits scoorde als Since U Been Gone, Because of You en Breakaway, kwam er zand in de motor van de muziekcarrière van Kelly Clarkson. Tegenwoordig is ze presentatrice van een succesvolle Oprah Winfrey-achtige talkshow in de VS; zingen doet ze in de uitzending. Haar laatste studioalbum dateert uit 2017 en was alleen in eigen land een succes.

Prima uitgangspositie dus voor haar tweede kerstalbum in acht jaar. Het vorige bevatte met Underneath the Tree, een vers geschreven hit, die de sfeer ademde van Mariah Carey’s dennennaaldklassieker All I Want for Christmas is You.

When Christmas Comes Around bevat net als zijn voorganger een mix van nieuw materiaal en allerhande winterse covers. Hoewel eigen toevoegingen aan de traditionele decembercanon zijn te prijzen, is Clarksons tweede poging als die opzichtige kerstboom in de tuin van de buren: alles wat maar voor handen was, is erin gehangen.

Er is een nieuwe, vrij wankele, poging om het kerstidioom naar de huidige tijd te trekken (Christmas isn’t Cancelled (Just You)), een eigen openhaardsong (Merry Christmas Baby), een kleffe tulband (Blessed) en opnieuw een stortvloed van allerhande bekend adventsnoepgoed. Clarksons keuze varieert van voordehandliggend (Jingle Bell Rock, Santa Baby of Rockin’ Around the Christmas Tree) tot spannend (haar jazzversie van Last Christmas is ondanks de vreemde melodiebuigingen een plezierige verrassing).

Ronduit gevaarlijk is een eigen lied dat ook de titel All I Want for Christmas is You draagt. Dat kan alleen maar tegenvallen. En dat doet ook. Dit is geen song voor bij het haardvuur, maar voor erin.

POP

Kelly Clarkson

When Christmas Comes Around...

(Atlantic)

Meer over