Kazachstan probeert van Borat-imago af te komen

De Kazachse verslaggever Borat, alter ego van de Britse komiek Sacha Baron Cohen - beter bekend als Ali G - heeft Kazachstan misschien op de kaart gezet, maar het land zelf doet er alles aan om van het Borat-imago af te komen.

Laura de Jong
Sacha Baron Cohen als Borat. © AFP Beeld
Sacha Baron Cohen als Borat. © AFP

Kazachstan heeft moeite om zijn nationale identiteit terug te winnen nadat de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan's in veel landen een grote hit werd. Dat schreef Time zondag.

Toen de film vijf jaar geleden uitkwam, waren de Kazach al boos over de manier waarop hun landgenoten werden neergezet. De Kazachse president Nursultan Nazarbayev verbood de film zelfs, en veel Kazachse burgers hebben geen goed woord over voor Sacha Baron Cohen. 'Hij is de duivel, de anti-Christ, de Satan', zei de Kazachse filmmaker Erkin Rakishev tegen ABC.

Vanaf het moment dat de film een hit werd, hebben de Kazach er alles aan gedaan om hun eigenwaarde terug te winnen onder meer door het opzetten van hun eigen filmindustrie. Mede dankzij enorme oliekomsten, heeft de regering grote investeringen gedaan in de Kazachse filmindustrie. En heeft het een eigen staats-filmproductiehuis, KazakhFilm, in het leven geroepen.

In 2007 wierp dat al zijn eerste vruchten af toen het land werd genomineerd voor een Oscar met de film Mongol, een verhaal over Genghis Khan als jonge man.

Moedige rebellen
Dit jaar heeft de regering 90 procent van alle aankomende films in Kazachstan gefinancierd. Dat meldde BBC News. Onlangs produceerde het land zijn duurste en meest epische nationale film ooit: Myn Bala. In deze film, die 7 miljoen dollar kostte, is te zien hoe de Kazach hun Mongoolse overheersers twee eeuwen geleden het land uit jaagden. De mensen worden geportretteerd als moedige en eervolle rebellen die vechten voor vrijheid.

'Het maken van films is heel belangrijk voor het scheppen van ons imago in het buitenland. Ik denk dat het een goede investering is. Uiteindelijk maak je reclame voor je land in het buitenland, en komen er hopelijk meer mensen naar ons land.' Aldus Talgat Yermeghiyayev, minister van Toerisme en Sport tegen de BBC.

Meer over