PlusSerierecensie

Katja Herbers onderzoekt het kwaad in thrillerserie Evil

De thrillerserie Evil is het zoveelste bewijs dat Katja Herbers goed ligt bij de makers van Amerikaanse tv-series. Als rationele klinisch psychologe wordt ze geconfronteerd met bovennatuurlijke verschijnselen.

Andre Nientied
Katja Herbers als klinisch psychologe Kristen Bouchard met tegenspeler Mike Colter, de priester in opleiding David Acosta. Beeld CBS
Katja Herbers als klinisch psychologe Kristen Bouchard met tegenspeler Mike Colter, de priester in opleiding David Acosta.Beeld CBS

De Nederlandse actrice Katja Herbers (1980), hier vooral bekend van haar rol in de serie Divorce, is een imposante staat van dienst aan het opbouwen in goed ontvangen Amerikaanse tv-series. In 2015 had ze een bescheiden rol in de serie The Americans en een grotere rol in Manhattan. Vervolgens was ze ook te zien in The Leftovers en Manhunt en in 2018 kreeg ze een belangrijke bijrol in de HBO-serie Westworld.

Die serie deed voor Herbers wat Game of Thrones deed voor Carice van Houten en Michiel Huisman, al kregen hun rollen destijds meer aandacht. Herbers was ondertussen Nederland niet vergeten: ze was te zien in de geslaagde romantische komedie Weg van jou (2017) en had de titelrol in de zwarte komedie De Kuthoer (2019).

Welbespraakte demon

Herbers’ nieuwste wapenfeit is een hoofdrol in de thrillerserie Evil, die in de VS al twee seizoenen beleefde en hier nu op Videoland verschijnt. Ze speelt hierin Kristen Bouchard, een klinisch psychologe met als specialiteit zware criminelen. Bouchard moet bepalen of een verdachte wel of niet toerekeningsvatbaar is.

Zo moet ze in de eerste aflevering beoordelen of de seriemoordenaar Orson LeRoux een psychopaat is die bij volle verstand zeven mensen heeft vermoord, of dat hij lijdt hij aan een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Dat laatste zou verklaren waarom hij beweert zich niets te herinneren van zijn daden.

Een toeschouwer bij de rechtszaak, priester in opleiding David Acosta (Mike Colter), komt na de zitting met een derde optie: Orson zou bezeten kunnen zijn door kwade krachten. De sceptische Bouchard gelooft dat voor alle verschijnselen een logische wetenschappelijke verklaring is, maar ze wil haar verdachte best aan een test onderwerpen.

Wanneer ze aan het eind van een sessie het Onze Vader declameert, reageert de normaal rustige Orson als door de duivel bezeten: hij springt over tafel en valt Kristen aan onder het uitroepen van Latijnse verwensingen.

Bouchard beseft dan dat ze nog geen definitief oordeel over de verdachte kan geven, maar die twijfel kost de psychologe haar baan. Uit nood neemt de alleenstaande moeder vervolgens het aanbod van Acosta aan om samen mogelijke gevallen van bezetenheid te onderzoeken, ook al gelooft ze niet in paranormale verschijnselen. Maar ook die zekerheid verdwijnt wanneer Bouchard ’s nachts lastiggevallen wordt door een opvallend welbespraakte demon. Een hyperrealistische nachtmerrie, of is nu ook haar huis bezeten?

X-Files

De taakverdeling tussen de sceptische Bouchard en de gelovige Acosta doet denken aan die tussen de FBI-agenten Scully en Mulder in The X-Files. Herbers is zeer overtuigend als de nuchtere, doortastende Kristen Bouchard, een personage waarmee de kijker zich goed kan identificeren aangezien deze ook moet openstaan voor een serie waarin exorcisme aan de orde van de dag lijkt te zijn. Dat er al twee seizoenen van Evil zijn verschenen, bewijst dat de serie in Amerika is aangeslagen. Dankzij Videoland is het nieuwste succes van Herbers nu ook in Nederland te zien.

Thrillerserie

Evil

Door Robert King en Michelle King

Te zien bij Videoland (seizoen 1)

Meer over