Justitie begint strafonderzoek tegen vier verdachten The Voice, nieuwe aangifte tegen Ali B

Het Openbaar Ministerie begint een strafonderzoek tegen vier verdachten van zedenfeiten die plaatsvonden bij talentenjacht The Voice of Holland. De zaken kwamen aan het licht na een uitzending van het YouTubeprogramma Boos.

Victor Schildkamp
Decor van The Voice of Holland.  Beeld ANP Kippa
Decor van The Voice of Holland.Beeld ANP Kippa

Tegen Ali B, een van de vier verdachten, ligt inmiddels een derde aangifte. Het gaat daarbij om aanranding. Dat bevestigt Ali B’s advocaat Bart Swier. Tegen de rapper loopt al een onderzoek vanwege twee eerdere aangiftes van verkrachting.

Het Openbaar Ministerie gaf maandag een update over het onderzoek rond talentenjacht The Voice. Door vijf personen is aangifte gedaan van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen in totaal vier personen die betrokken waren bij The Voice. Besloten is om naar aanleiding van deze vijf aangiften verder strafrechtelijk onderzoek in te stellen. De vier personen tegen wie aangifte is gedaan, zijn nu dan ook als verdachten aangemerkt.

Het Openbaar Ministerie noemt geen namen, maar bekend is dat tegen ex-coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. meldingen en aangiften zijn binnengekomen. Of zij ook voor de rechter zullen verschijnen, moet dus uit het strafonderzoek gaan blijken.

Tegen een van de vier verdachten is door het OM Noord-Holland een onderzoek gestart naar aanleiding van een zedenfeit waarvan kort voor de uitzending van Boos aangifte is gedaan. Deze zaak staat los van The Voice Of Holland. Ook het onderzoek naar aanleiding van twee nieuwe aangiften tegen deze persoon zal door het parket Noord-Holland geleid worden.

Advocaat Swier van Ali B weet inmiddels dat de zaken van zijn cliënt naar Noord-Holland zijn overgedragen. De zaken tegen de overige drie verdachten worden onderzocht door het OM Midden-Nederland.

Ali B

Ali B vormt met Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. de groep mensen die betrokken waren bij de talentenjacht en die in opspraak zijn geraakt na de uitzending van Boos, eind januari 2022. Daarin brachten presentator Tim Hofman en zijn team aan het licht dat er tal van gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvonden bij The Voice.

Zangeres Ellen ten Damme liet afgelopen vrijdag weten ook een ‘geval van grensoverschrijdend gedrag’ te hebben meegemaakt met Ali B. Zij deed echter nog geen aangifte. Inmiddels ligt er wel een nieuwe aangifte van aanranding tegen de rapper. Onbekend is van wie die aangifte komt.

Ali B ontkent tot nu toe alles ten stelligste. De rapper wordt komende maand voor het eerst verhoord.

Opgelucht

Advocaat Sébas Diekstra, die vier oud-kandidaten bijstaat, laat in een reactie weten dat zijn cliënten ‘opgelucht’ zijn dat er nu is besloten over het vervolg in de zaak. “Een gedegen strafrechtelijk onderzoek naar de aangiften van cliënten is de enige juiste beslissing en doet recht aan wat hen is overkomen.”

Diekstra zegt dat zijn cliënten hopen dat nog meer slachtoffers zich zullen melden bij de politie. “De afgelopen maanden hebben wij direct en indirect contact gehad met meerdere vrouwen die slachtoffer zijn geworden van serieuze zedenfeiten rondom het televisieprogramma, maar die de stap naar de politie niet of nog niet willen zetten. Als deze en ook andere slachtoffers nu zien dat er zorgvuldig strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de verschillende feiten, kan dat misschien het vertrouwen geven om zelf ook aangifte te doen van wat hen is overkomen.”

Meer over