Julian Assange playbackt jaren '80-zanger voor verkiezingen

De verkiezingen in Australië staan voor de deur en Wikileaks-voorman Julian Assange, die met zijn Wikileaks-partij in de race is, voert hier op geheel eigen wijze campagne voor. Vanuit de ambassade in Londen heeft hij meegedaan aan een satirisch online nieuwsprogramma, waarin hij - voorzien van een blonde mat - de Australische jaren '80-zanger John Farnham playbackt.

Heleen van Lier

Het succesvolle Australische Juice Rap News voorziet het nieuws in rapvorm van snedig commentaar. Assange maakte al eerder cameo's in het politiek-kritische programma. Deze aflevering gaat over de aankomende verkiezingen in Australië. De makers laten zich kritisch uit over de huidige politieke kopstukken in Australië. Na zo'n 3 minuten komt Julian Assange in beeld met zijn vertolking van de hit You're the Voice, met de toepasselijke tekst: 'We worden allemaal afgeluisterd, we worden gevoed met leugens, maar we hebben de mogelijkheid om dit te veranderen.'

De scene is opgenomen in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen waar hij al ruim een jaar verblijft. Hier zit hij niet stil, hij richtte er een politieke partij op, legde hij voormalig premier Julia Gillard het vuur aan de schenen in een televisieprogramma, hielp klokkenluider Edward Snowden en gaf meerdere interviews en verklaringen over onder andere Bradley Manning. En hij heeft daarnaast nog tijd over om popidolen uit de jaren '80 na te doen.

Verkiezingen
Julian Assange wil met de WikiLeaks-partij deelnemen aan de Australische verkiezingen die op 7 september gehouden worden. Hij stelt zichzelf ook kandidaat voor een zetel in de senaat. Pijlers van zijn partij zijn transparantie, controleerbaarheid en rechtvaardigheid.

Assange is geboren in Australië, maar wacht in Londen op een besluit om hem uit te leveren aan Zweden. In dat land wordt hij verdacht van verkrachting van twee vrouwen. Als Assange wordt uitgeleverd loopt hij het risico in handen te komen van de Verenigde Staten. Daar hangt hem een zware straf boven het hoofd voor het onthullen van honderdduizenden diplomatieke berichten van de Amerikaanse staat.

Vorige week werd de Amerikaanse soldaat Bradley Manning veroordeeld voor 35 jaar cel voor het lekken van de berichten aan WikiLeaks. Volgens WikiLeaks kan de 40-jarige Assange ook vanuit Engeland meedoen aan de verkiezingen, ook als hij in hechtenis is.

Julian Assange als John Farnham Beeld Juice Rap Media
Julian Assange als John FarnhamBeeld Juice Rap Media
Meer over