Plus

Juffrouw Ooievaar maakt haar comeback, 50 jaar later

In de nieuwe filmversie van de poppenserie De Fabeltjeskrant zijn Meneer De Uil, Ed en Willem Bever en Juffrouw Ooievaar binnenkort in de bioscoop te zien. Actrice Elsje Scherjon (80) is de enige van de ­oude ploeg die weer meewerkt.

Ab Zagt
Elsje Scherjon, de stem van Juffrouw Ooievaar. Beeld Pim Ras Fotografie
Elsje Scherjon, de stem van Juffrouw Ooievaar.Beeld Pim Ras Fotografie

Het begon in 1968 met een reclamespotje voor de KLM. Nieuwslezer Fred Emmer, die daarnaast een reclamebedrijfje runde, benaderde de toen 30-jarige actrice Elsje Scherjon om ­­­een zinnetje in te spreken.

"Dat ging goed, maar toen ik buiten stond, zei ik tegen mezelf: wat ben je toch een tuttebol. Je hebt niet eens om een vergoeding gevraagd. Ach, laat maar zitten ook, dacht ik."

"Enkele dagen later werd ik weer gebeld door Emmer. Er zou een poppenserie gemaakt worden van de fabels van Jean de La Fontaine. Had ik geen zin om mee te werken? Dat deed ik graag. Zo begon ik met mijn werk aan De Fabeltjeskrant."

In een kleine studio aan de Prinsengracht werd de kiem gelegd voor een legendarisch kinderprogramma, dat jong en oud aansprak en een onvervalste klassieker zou worden. Tussen 1968 en 1992 werden er meer dan 1600 afleveringen gemaakt.

Jong publiek
De tientallen stemmen werden door drie acteurs - Ger Smit, Frans van Dusschoten en Elsje Scherjon - ingesproken. Haar collega's zijn overleden, maar Scherjon - die de stemmen insprak van onder meer Greta Bontekoe, Truus de Mier, Myra en Martha Hamster en natuurlijk Juffrouw Ooievaar - mag nog een keer in actie komen voor de nieuwe speelfilmversie van De Fabeltjeskrant.

De complete film heeft zij nog niet gezien. "Het is wel heel anders dan de serie van toen. Veel flitsender en sneller. Het visuele domineert, niet de teksten zoals destijds. Ik begrijp het wel, de makers willen een jong publiek aanspreken. Die zijn meer op beelden gefixeerd, terwijl wij ons vooral concentreerden op de dialogen. Maar ja, dat is inmiddels vijftig jaar geleden. Andere tijden."

Vol affectie praat Scherjon, die als actrice ook op het toneel te zien was, en in speelfilms (Het meisje met het rode haar, De smaak van water, Kort Amerikaans), over de beginjaren van De Fabeltjeskrant.

"We namen meerdere afleveringen op een dag op. De teksten werden aangeleverd door Leen Valkenier. Daar konden we ons helemaal in uitleven."

"Soms gingen we naar mijn idee te lang door met de opnamen. Dan wilde ik naar huis, want ik had ook een gezin. Maar Frans en Gert wilden altijd maar doorgaan. Dat waren de enige momenten dat er wrijving tussen ons ontstond. Voor het overige konden we goed met elkaar overweg. We hadden veel lol."

De bewoners van het dierenbos waren vaak gebaseerd op echte mensen - soms uit de directe omgeving van de maker. Zo ook Juffrouw Ooievaar. "Ze was dominant, iemand die altijd alles beter denkt te weten," zegt haar vertolkster.

"Ik gebruikte soms een VVD-coryfee uit die tijd, Haja van Someren. En ik werd ook geïnspireerd door een tante van mij, tante Cor Worst die met een vrouw samenwoonde. Haar geaffecteerde manier van spreken vond ik goed passen bij Juffrouw Ooievaar."­

Jopie uit Vreewijk
Het verhaal doet de ronde dat de oorspronkelijke schrijver van De Fabeltjeskrant, Leen Valkenier, de dieren baseerde op de mensen uit zijn Rotterdamse wijk Vreewijk. Zo zou Juffrouw Ooievaar op ene Jopie zijn geënt. Scherjon betwijfelt dat.

"Bij de recente expositie van De Fabeltjeskrant sprak ik met de weduwe van Valkenier. Zij hecht geen geloof aan deze beweringen."

Hoe dan ook, Juffrouw Ooievaar en haar medebosbewoners maken een comeback in de bioscoop. Doordat haar stem niet meer zo lenig is als vroeger, neemt Scherjon alleen het gedeelte met Juffrouw Ooievaar voor haar rekening.

"Zij lukt nog wel. Met andere stemmen heb ik meer moeite. De nieuwe acteurs die de overige stemmen hebben gedaan, zijn griezelig goed. Zoals Meneer De Uil. Het is net alsof je Frans hoort."

Inhoudelijk zijn er volgens de vertolkster wel duidelijke verschillen met de oorspronkelijke reeks.

"Wij haakten in op de actualiteit, waren soms maatschappij­kritisch. De nieuwe film is anders van opzet, maar dat is ook logisch. De productie duurt meer dan zeventig minuten, terwijl onze afleveringen per stuk vier à vijf minuten in beslag namen. We moeten met de tijd meegaan. Er zit nu zelfs een pandabeer in."

De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbosspelen draait vanaf 19/12 in de bioscoop

Juffrouw Ooievaar Beeld ANP Kippa
Juffrouw OoievaarBeeld ANP Kippa
Meer over