Joy haalt zeven nominaties

AMSTERDAM - De film Joy is de grote kanshebber bij de uitreiking van de Gouden Kalveren vrijdag in Utrecht. De film is zeven keer genomineerd. De nominaties voor de Nederlandse filmprijzen zijn dinsdagavond tijdens de talkshow van het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

Joy verhaalt over een emotioneel beschadigde tiener die op zoek gaat naar haar biologische moeder. Het drama trok in de Nederlandse bioscopen nauwelijks bezoekers. De film ontving nominaties in de categorieën Beste film, Beste regie, Beste scenario, Beste actrice, Beste vrouwelijke bijrol, Beste camera en Beste production design.

De film Tirza van Rudolf van den Berg naar de roman van Arnon Grunberg, de openingsfilm van het festival en de Nederlandse inzending voor de Oscars, is vijf keer genomineerd.

De jury reikt de Gouden Kalveren uit in zeventien categorieën. In de categorie Beste Speelfilm gaat het tussen Joy, Komt een vrouw bij de dokter en Lang en gelukkig.

Dragan Bakema (Hunting & Zn), Barry Atsma (Komt een vrouw bij de dokter) en Gijs Scholten van Aschat (Tirza) strijden om de titel Beste acteur.

Carice van Houten (De gelukkige huisvrouw), Maria Kraakman (Hunting & Zn) en Samira Maas (Joy) zijn genomineerd voor Beste actrice. Van Houten heeft eerder al drie Gouden Kalveren gewonnen. Het zou uniek zijn als zij vrijdag haar vierde Kalf mee naar huis mag nemen.

Naar het Gouden Kalf voor Beste regie dingen Mijke de Jong (Joy), David Verbeek (R u there) en Rudolf van den Berg (Tirza).

De jury kan ook nog de Speciale Juryprijs uitreiken, die wordt gezien als de troosthoofdprijs.

De jongerenprijs MovieSquad NFF Award, uitgedeeld door een jongerenjury, is naar de film Schemer van Hanro Smitsman gegaan.

Voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn eveneens drie nominaties bekendgemaakt: De leugen van Robert Oey, Majesteit van Peter de Baan en Schemer van Hanro Smitsman. Tirza draait vanaf vandaag in de bioscopen.

De winnaars van de Gouden Kalveren worden vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. (HET PAROOL)

undefined

ANP Beeld
ANP
Meer over