Journalisten voeren actie bij Egyptische ambassade om persvrijheid

De journalistenvakbond NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren overhandigen morgen een brief aan de Egyptische ambassadeur in Den Haag om het gebrek aan persvrijheid in Egypte aan de kaak te stellen. In de brief dringen ze aan op de vrijlating van drie in Egypte veroordeelde journalisten en de herziening van de veroordelingen bij verstek van elf andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes.

Redactie
Journaliste Rena Netjes bij aankomst op Schiphol. Ze werd in Egypte bij verstek veroordeeld. Beeld EPA
Journaliste Rena Netjes bij aankomst op Schiphol. Ze werd in Egypte bij verstek veroordeeld.Beeld EPA

De journalisten zijn beschuldigd van samenzwering met terroristen in Egypte en veroordeeld tot lange celstraffen. 'Harde bewijzen voor de beschuldigingen ontbreken en van een eerlijk proces is geen sprake geweest', aldus de aanbieders van de brief. 'Het veroordelen van de journalisten is een ernstige schending van het recht op een vrije pers, een grondrecht dat Egypte ook in internationale verdragen heeft onderschreven.'

De veroordeling van de journalisten, die jarenlange celstraffen kregen, leidde wereldwijd tot grote ophef. Netjes is bij verstek veroordeeld tot 10 jaar cel voor het verspreiden van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap. Zij is in Nederland.

Meer over