Journalist Rajko Disseldorp geeft hiphopartiesten de ruimte op YouTube

Parool-hiphopverslaggever Rajko Disseldorp (27) interviewt in zijn eigen talkshow op YouTube bekende namen uit de Nederlandse hiphop. ‘Ik wil de artiest de ruimte geven om te zegevieren.’

Stefan Raatgever
Rajko Disseldorp interviewt rapper Ares. Beeld YouTube
Rajko Disseldorp interviewt rapper Ares.Beeld YouTube

Disseldorp interviewde al talloze grote namen uit de Nederlandse hiphop. Nu spreekt hij in het Sir Adam Hotel met uitzicht op ’t IJ artiesten als Ares, Big2 van The Opposites en S10.

Ben je iets te weten gekomen dat je nog niet wist?

“Ik heb geprobeerd echt mens-tot-mensgesprekken te voeren. Met Big2 (Twan van Steenhoven, red.) heb ik gesproken over de scheiding van zijn ouders. Omdat die van mij ook gescheiden zijn, werd dat heel persoonlijk en herkenbaar. Alsof ik met een grote broer praatte. Daarbij vertelde hij het nog steeds lastig te vinden om ruimte in te nemen. Dat verbaasde me wel: hij is een legend, speelt op alle grote festivals. Maar toch die verlegenheid.”

Je keek voor je aan de serie begon uren aan interviews van Ischa Meijer terug. Toch blijk je een hele vriendelijke ondervrager.

“Ik ben een heel ander persoon dan hij. Maar ik wilde wel hetzelfde bereiken als hij: een gesprek voeren waarin echt iets op het spel staat. Maar ik bied de artiest wel de ruimte om uiteindelijk te zegevieren. Bij sommige podcasts is de presentator net zoveel aan het woord als de gast, ik wil de spotlight op de artiest. Als er bij hem onverwachte gedachten opkomen, vind ik het juist interessant zo’n zijpad te onderzoeken. Zo heb ik met Ares over filosofie gesproken. Hij leest heel veel boeken op dat gebied.”

Wekelijks verschijnt een interview. Je hebt er negen gemaakt. Wat is je ambitie?

“Het zou super zijn als dit een vaste wekelijks talkshow zou kunnen worden. Het liefst heb ik er ook publiek bij. Dat geeft zoveel nieuwe energie, denk ik. En dan zouden we ook live-interviews kunnen doen, bijvoorbeeld op de avond van een albumrelease. Ook met gasten van buiten de hiphop? Ik wil zeker graag labeleigenaren, producers of a&r-managers spreken. Uiteindelijk wil ik de hele muziekscene een podium bieden. Voor een industrie die zo groot is, is er naar verhouding nog steeds weinig op YouTube te vinden.”

Meer over