Journalist New York Times overleden in Syrië

Anthony Shadid, verslaggever van de Amerikaanse krant The New York Times, is in Syrië overleden. In 2002 werd hij beschoten op de Westelijke Jordaanoever, vorig jaar werd hij in Libië zes dagen ontvoerd. Nu is een astma-aanval hem fataal geworden.

AP/Redactie
Anthony Shadid. Beeld ap
Anthony Shadid.Beeld ap

Shadid won twee keer de prestigieuze Pulitzer Prize voor internationale verslaggeving, in 2004 en in 2010. Hij streefde ernaar om niet eerder vertelde verhalen in het Midden-Oosten te publiceren en reisde daarvoor van Syrië tot Irak. In Syrië, het land waar hij stierf, deed hij verslag van de opstand tegen de president Al-Assad.

Onlangs slaagde hij erin om de grensstreek van Turkije met de Syrische provincie Idlib over te steken, met behulp van smokkelaars. Fotograaf van de Times Tyler Hicks was bij de verslaggever. Hij vertelde aan de krant dat Shadid al eerder te kampen had met astma-aanvallen. Een week later was het een zwaardere aanval die hem fataal werd. 'Ik vroeg aan hem of hij oké was, en toen stortte hij in,' aldus Hicks.

Bewusteloos

De van oorsprong Libanese Shadid raakte bewusteloos en zijn ademhaling werd oppervlakkig. Na een paar minuten stopte hij helemaal met ademen.

Shadid werkte eerder voor persbureau AP, The Washington Post en The Boston Globe.

Meer over