PlusMuziekrecensie

Josbros heeft de rust om te rappen wat hij écht wil zeggen

Rajko Disseldorp
null Beeld

Hoewel rapper en producer Josbros (25) – echte naam Joris Willekes – uit Nieuwegein al ruim acht jaar actief is in de hiphop, verscheen pas onlangs zijn debuutalbum Therapie. De rapper, die aan de Herman Brood Academie studeerde en in 2014 al in eigen beheer de mixtape André Kuipers uitbracht, kreeg in 2017 pas echt voet aan de grond. Hij tekende bij hiphoplabel Noah’s Ark, deed in datzelfde jaar een weergaloze 101Barz-sessie waarin hij haast schreeuwend rapte én maakte indruk met de ep Niet meer the same (2018).

Op één nummer na produceerde Josbros onder de naam Blazehoven zijn debuutalbum Therapie zelf. Het is zijn eerste, volwaardige album en dat is absoluut te horen. Alles voelt, vergeleken met voorgaande projecten, meer als een geheel en Josbros lijkt in elk nummer meer rust te hebben gevonden om te rappen wat hij écht wil zeggen.

Zoals op Huil nu, lach later: ‘Verlies de laatste tijd mezelf, ik ben in alle staten/ Want ik kan alles, maar ik kan niet met mijn vader praten (…)/ Ook al stop je alles weg, ik heb het in de gaten.’

Andere hoogtepunten op het album zijn Positief met Jayh, Geen relatie met Adje en het slotnummer Is er iemand boven? (‘Zeg me dat er iets of iemand boven is/ Ik mag het hopen.’) Met dit debuutalbum bereikt Josbros ongetwijfeld een groter publiek.

Pop

Josbros - Therapie (Noah’s Ark)

Meer over