PlusAlbumrecensie

Jörg Widmann - Clarinet Sonatas: oude liefde bloeit weer op

Erik Voermans
Jörg Widmann, Clarinet Sonatas. Beeld
Jörg Widmann, Clarinet Sonatas.

Als jonge jongen hield Jörg Widmann, vooraanstaand componist uit Duitsland en ook een klarinetvirtuoos, veel van de muziek van Brahms. Later werd die liefde overschaduwd door de muziek van Schumann, die complexer en ambiguër is. Of toch niet? Het mooie aan muziek is dat je, naarmate de jaren verstrijken, er steeds meer in gaat horen, alsof de klanken met je meegroeien, of in elk geval hun geheimen fasegewijs openbaren. Hoe dan ook: nu Widmann richting de vijftig gaat, is de liefde voor Brahms opnieuw opgelaaid.

Op deze cd speelt hij samen met de formidabele pianist András Schiff de twee klarinetsonates die Brahms aan het einde van zijn leven schreef. Als trait-d’union dient Widmanns eigen Intermezzo voor piano, dat aan Schiff is opgedragen. De vier korte deeltjes en het twaalf minuten lange centrale deel staan bol van muziekhistorische eruditie en worden, net als de klarinetsonates van Brahms gekenmerkt door een bedachtzame melancholie, die bij Schiff in zeer goede handen is. De titel Intermezzo (net als de muziek) verwijst uiteraard naar Brahms’ beroemde Intermezzi, ook stukken met een bijzondere, zoekende kwaliteit.

De klarinetsonates zijn een genot. Widmann en Schiff spelen als een siamese tweeling samen. Met name in de langzamer delen is de versmelting totaal.

Klassiek

Jörg Widmann
Clarinet Sonatas
(ECM New Series)

Meer over