'Joost den Draaijer' krijgt Marconi Oeuvre Award 2018

Willem van Kooten, bekend onder het pseudoniem Joost den Draaijer, ontvangt de oeuvreprijs om zijn voorbeeldrol voor andere radio-dj's.

ANP/Het Parool

Maandag kreeg Van Kooten in het televisieprogramma Tijd voor Max te horen dat hij wordt onderscheiden met de Marconi Oeuvre Award.

Hij introduceerde naar Amerikaans voorbeeld in 1965 de Top 40 in Nederland en presenteerde de hitparade de eerste jaren bij de zeezender Veronica.

Van Kooten wordt gezien als de grondlegger van de hitradio en de horizontale radioprogrammering in ons land waarbij programma's dagelijks op een vaste tijd te horen zijn ('Joost mag niet eten').

Volgens de jury beheerste Van Kooten 'het radiomaken als geen ander. Altijd vol energie, bravoure, passie en met een perfecte timing.'

'Hij werd het ultieme voorbeeld voor de latere generaties discjockeys. Zij oefenden allemaal het dj-vak uit binnen de norm die Van Kooten misschien wel onbewust in Nederland heeft neergezet,' aldus het juryrapport.

Andere nominaties
Maandag werden ook de nominaties voor de andere Marconi Awards bekendgemaakt. NPO Radio 2, Radio 10 en Slam! maken kans op de Marconi Award Beste Zender.

Bas Menting (Radio 538), Shay Kreuger (FunX) en Bram Krikke (Slam!) zijn genomineerden voor de Marconi Award Aanstormend Talent. BNR Smart Radio, NPO Radio 4 en podcastnetwerk Dag en Nacht Media zijn in de race voor de Marconi Online Award.

De genomineerden voor de Radioring voor radioman en -vrouw van het jaar worden later bekend gemaakt. De radioprijzen worden donderdag 31 januari uitgereikt tijdens het Radiogala in Hilversum.

Winnaars Marconi Oeuvre Award

2004: Tom Mulder
2005: Rob Stenders
2006: Wessel van Diepen
2007: Ferry Maat
2008: Frits Spits
2009: Erik de Zwart
2010: Jeroen van Inkel
2011: Lex Harding
2012: Felix Meurders
2013: Peter van Bruggen
2014: Edwin Evers
2015: Ruud de Wild
2016: Tineke de Nooij
2017: Adam Curry
2018: Joost den Draaijer

Meer over