PlusInterview

Jonne Kramer kroop voor haar boek in alle hoeken en gaatjes van een molen

Het debuut Het raadsel van de zee van kinderboekenauteur Jonne Kramer werd vorig jaar zo goed ontvangen dat er een Engelse vertaling komt. Nu is haar nieuwe roman Dop verschenen.

Dianne Bleeker
Jonne Kramer kroop in alle hoeken en gaten van een molen om onderzoek te doen voor haar nieuwste jeugdroman. Beeld Nikolai van Nunen
Jonne Kramer kroop in alle hoeken en gaten van een molen om onderzoek te doen voor haar nieuwste jeugdroman.Beeld Nikolai van Nunen

Van jongs af aan was Jonne Kramer fervent kinderboekenlezer en ze heeft die hobby nooit opgegeven. “Kinderboeken en ik zijn een goede match. Ik lees ze nog steeds erg graag. Roald Dahl was mijn favoriet. In zijn boeken heeft de hoofdpersoon vaak geen ouders, of heel gemene ouders, waardoor het kind er in het avontuur echt helemaal alleen voor staat. Die personages hebben geen veilig vangnet, en dat maakt het veel spannender als ze op avontuur gaan. Dat inspireerde mij ook voor mijn verhalen.”

Zelf komt Kramer uit Amsterdam, maar haar boeken spelen zich af in sprookjesachtige dorpjes. In Het raadsel van de zee is dat een vissersdorpje en in Dop een dorpje naast een heuvel met een molen. “Ik hou ontzettend van een sprookjesachtige setting. Er moet absoluut geen technologie in voorkomen. Het verhaal van Dop is tijdloos, het speelt zich af voordat er auto’s rijden. Als kind was ik elk weekend op Texel, want mijn ouders hadden daar een huisje. Ik vond het altijd heerlijk om in de natuur te zijn. Dat vind ik ook de mooiste setting voor een verhaal.”

Dop gaat over het elfjarige meisje Dop, dat haar leventje in het dorp heeft omgeruild voor een bestaan als molenaarsknecht. Ze is ontzettend gelukkig in de molen, maar dan worden een voor een alle dorpelingen ziek. Dop wordt beschuldigd van het vergiftigen van het meel en de dorpsgenoten behandelen haar als paria. Ze wil haar onschuld bewijzen en gaat op onderzoek uit om de dader te vinden. “In dit boek is het mysterie misschien nog wel groter dan het avontuur. Het is bijna een detective.”

Mysterieus

Dop speelt zich grotendeels af in en rondom een molen. “Gelukkig is de oom van mijn uitgever een molenaar, want ik moest me ontzettend verdiepen in molens. Hij kon me daarbij helpen. Ik wilde graag dat het boek zich hier afspeelde, omdat molens zo mysterieus zijn. Ik ben in alle hoeken en gaatjes van die molen gekropen, er is zoveel wat er kan gebeuren.”

De rijken in het dorp worden een voor een getroffen door de mysterieuze ziekte en niemand weet waar die vandaan komt – en dan worden langzaamaan ook de armen ziek. Die ziekte is een belangrijk thema, want hoe gaan de burgemeester en de dorpelingen hiermee om? Wat voor karakter komt er naar boven in een wanhopige situatie? Door het coronavirus is dit plotseling actueel, maar Kramer benadrukt dat dit toeval is. “Het boek was al af voordat de coronatijd begon.”

Dop is een eigenwijs meisje dat is opgegroeid in een rijk milieu, maar al snel ontdekt dat dat niet het leventje is wat ze wil. Ze gaat aan het werk voor de molenaar en deelt stiekem krentenbollen uit aan armen. Ze draagt altijd een miniversie van het boek Robin Hood met zich en ziet hem als zijn grote voorbeeld.

“Robin Hood was vroeger mijn favoriete film en dit boek is een eerbetoon aan dat verhaal. Tijdens het schrijven had ik heel veel medelijden met Dop, want ze is alleen en krijgt geen hulp. Gelukkig hielpen mijn vriend en moeder daarin door te zeggen dat ze haar juist stoer vonden. Als schrijver lijk je altijd een beetje op de hoofdpersoon. Ik ben zelf van het niet zomaar doen wat er van me wordt verwacht en ben best brutaal. Dat stukje van mij heb ik in Dop gestopt.”

Jaloezie

Jaloezie en vertrouwen draaien in het boek om elkaar heen als yin en yang. De molenaar is jaloers op de nieuwe man van zijn ex-vrouw, de burgemeester. En Leo, de zoon van de molenaar, is jaloers op Dop en andersom. “Het is niet alleen een zoektocht naar wie de dader is, maar ook naar wie er te vertrouwen valt. Het doel van mijn boeken is vooral vermaak en ik hoop dat veel verschillende kinderen zich erin kunnen herkennen. Thema’s zoals verraad, jaloezie en vertrouwen komen erin voor en dat zijn gevoelens die iedereen kent.”

Familie is ook een groot thema in alle boeken van Kramer. “Familiebanden heb ik altijd interessant gevonden. Zelf heb ik een grote familie. Mijn ouders hebben niet altijd contact met iedereen gehouden en vroeger vond ik dat heel raar. Mijn ouders zijn ook gescheiden, dus ik ben wel altijd bezig geweest met wat familie betekent.”

Het brengt haar bij een volgend project. Voor morgen staat er een zoommeeting op de planning met de uitgeverij voor een derde boek. Daarin zal Kramer zich focussen op een familiedrama waarin een kind zijn uiteengevallen familie weer bij elkaar wil rapen.

Meer over