PlusFilm

Johnny Depp maakt thriller City of Lies nét het kijken waard

Joost Broeren-Huitenga
Johnny Depp in City of Lies. Beeld Alamy Stock Photo
Johnny Depp in City of Lies.Beeld Alamy Stock Photo

Toen City of Lies in 2016 werd ­gedraaid, waren de verwachtingen hooggespannen. Hoofdrolspeler Johnny Depp stond – ondanks een paar flops op rij – nog te boek als een van de grootste filmsterren ter ­wereld. En het onderwerp – de nog ­altijd onopgeloste moord op rapper Christopher Wallace alias Notorious B.I.G., die wordt verbonden aan verregaande corruptie in het politiekorps van Los Angeles – maakte de tongen los.

Het liep anders. Tegen de tijd dat de film eind 2018 zijn eerste vertoning kreeg op een Italiaans thrillerfilmfestival, was Depp hard op weg persona non grata te worden in Hollywood. Filmrollen werden hem afgepakt terwijl de rechtszaken zich opstapelden – onder meer van een crewlid van City of Lies, die hem beschuldigde van mishandeling. Vervolgens kwam de beoogd distributeur in financiële problemen en verdween City of Lies op een plank.

Betrokkenen beweerden dat ook de politie van Los Angeles erop had aangedrongen de film niet uit te brengen. City of Lies volgt de (omstreden) theorie van de in 2015 overleden rechercheur Russell Poole (Depp), zoals uiteengezet in het boek Labyrinth van journalist Randall Sullivan. Poole stuitte bij zijn onderzoek naar de moord op Wallace op betrokkenheid van corrupte agenten, wat vervolgens in de doofpot werd gestopt.

City of Lies vertelt dat verhaal verdeeld over twee tijdlijnen. Het oorspronkelijke onderzoek van Poole in de jaren negentig wordt omlijst met zijn gesprekken met journalist Jack Jackson (Forest Whitaker) twintig jaar later, als de oud-agent, in diskrediet gebracht en ontslagen, zich nog altijd in de zaak vastbijt.

Daar wringt iets – City of Lies kan niet kiezen wie de hoofdpersoon van het verhaal is, Poole of Jackson, en twijfelt zelf wie van de twee als verteller optreedt – beiden zijn bij vlagen in voice-overs te horen. Het is tekenend voor de wat warrige film, waar zowel narratief als stilistisch maar geen heldere lijn in komt. Wat aan de film het kijken waard is, zit hem ironisch genoeg vooral in de sterke centrale rol van Depp.

City of Lies

Regie Brad Furman

Met Johnny Depp, Forest Whitaker

Te zien op Pathé Thuis, iTunes, Google Play, Rakuten TV, Amazon Prime Video, KPN en Ziggo

Meer over