Han Lips kijkt tv

John van den Heuvel gaf weinig prijs in 3 uur durend college

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Zomergasten met John van den Heuvel.

Han Lips
Zomergasten met John van den Heuvel Beeld NPO2
Zomergasten met John van den HeuvelBeeld NPO2

De eerste Zomergast zondag was John van de Heuvel, volgens presentatrice Janine Abbring ‘de best geïnformeerde misdaadjournalist van Nederland’ – na die introductie zette Peter R. de Vries vast zijn tv alweer af.

Dat Van den Heuvel al anderhalf jaar wordt beveiligd, fascineerde Abbring zo dat ze er een half uur over doorvroeg (“Je bent net op vakantie geweest, rijden die beveiligers dan achter de vouwwagen aan?”). Het centrale thema was echter ‘een reis door jouw hoofd en dus ook een reis door de geschiedenis van de Nederlandse misdaad’.

Dat leverde veel nostalgisch stemmende beelden op van Amsterdam in de jaren zeventig en tachtig, onder meer van een jonge ‘Big’ Willem van Boxtel, die met zijn Hells Angels door de straten scheurde. “Ik leef voor gezelligheid,” zei Big Willem, met een hakenkruis op zijn mouw.

Ook de krakersrellen maakte Van den Heuvel als ME’er van nabij mee: “Als je vijf minuten stenen hebt staan happen wil je wel een keer een tik terug uitdelen. Het was ­iedere keer complete oorlog bij de ontruiming van een kraakpand.” Nostalgische gevoelens had hij dus niet: “Het was sodom en gomorra. De enige toeristen toen ­waren drugstoeristen.”

Ondertussen gaf Van den Heuvel tijdens zijn drie uur durende misdaadcollege weinig over zichzelf prijs, zelfs niet toen hij naar aanleiding van een fragment uit Spoorloos vertelde hoe hij er pas op 15-jarige leeftijd achterkwam dat zijn stiefvader niet zijn biologische vader was.

“Je gaat steeds in een professionele modus als je praat, maar wat doet het echt met je?” verzuchtte Abbring aan het eind van de avond. De echte Van den Heuvel hadden we inderdaad niet leren kennen – alleen de workaholic die tijdens de uitzending voortdurend op zijn telefoon keek of er elders nog iets spannends gebeurde.

Reageren? hanlips@parool.nl

Zomergasten met 647.000 kijkers uit startblokken

VPRO Zomergasten is dit jaar op NPO2 van start gegaan met 647.000 kijkers. Die zagen de perfecte tv-avond van misdaadjournalist John van den Heuvel. Het avondvullende interviewprogramma haalde zondag de zevende plek van de lijst van best bekeken tv-programma’s van de Stichting KijkOnderzoek.

Vorig jaar kwam Zomergasten minder goed uit de startblokken. Toen keken 352.000 mensen naar de eerste aflevering, waarin actrice en theatermaker Romana Vrede tegenover Janine Abbring plaatsnam op het dak van de gezonken caravan. De uitzendingen van Zomergasten met Youp van ‘t Hek (2001, 1,3 miljoen), Mies Bouwman (2002, 1,1 miljoen) en Eberhard van der Laan (2017, 1,1 miljoen) zijn nog altijd het best bekeken.

De meeste kijkers zaten zondag voor de buis voor het NOS Journaal van 20.00 uur, 2.331.000. Ook de sportwedstrijden werden goed bekeken. Naar de ontknoping van de Tour de France keken 1.762.000 mensen, op Ziggo Sport zagen 1.256.000 Nederlanders hoe Max Verstappen de Grote Prijs van Duitsland won.

Meer over