PlusAchtergrond

Johanna ter Steege: We moeten opkomen voor ons bestaansrecht

Onder de noemer Cultuur in Actie! vindt er van 30 mei tot en met 5 juni een grote demonstratie plaats in DeFabrique in Utrecht. Zeven dagen lang, twaalf uur per dag zullen mensen die werkzaam zijn in de cultuursector optreden en vertellen waarom hun werk zo belangrijk is.

Dennis Jansen
 Actrice Johanna ter Steege. Beeld ANP Kippa
Actrice Johanna ter Steege.Beeld ANP Kippa

Presentatoren Paul de Leeuw, Richard Groenendijk, Hanneke Groenteman, Twan Huys, Marlijn Weerdenburg en Jörgen Raymann praten in blokken van vier uur met regisseurs, acteurs, cabaretiers, beeldende kunstenaars, belangenorganisaties, amateurverenigingen, dansers, muzikanten, penningmeesters van fanfares, geluidsontwerpers, schoonmakers en festivalprogrammeurs.

De optredens zijn live te volgen via www.cultuurinactie.nl en iedereen kan zichzelf daar opgeven om mee te doen. Ook kan het publiek videoboodschappen opsturen. Inzet: meer financiële ondersteuning van de politiek en bewustwording dat cultuur van iedereen én van levensbelang is.

De actie is bedacht door Songfestival-regisseur Marc Pos, actrice Johanna ter Steege, ‘ideoloog’ Peter Heres en gitarist Jan Kuiper. Ter Steege, hoofdrolspeelster in de succesvolle film De Beentjes van Sint-Hildegard die nu weer gaat draaien in de bioscopen, legt uit hoe ze op het idee kwam. “Toen ik hoorde van de 300 miljoen euro voor cultuur, waarvan 270 voor de gesubsidieerden, viel mijn mond open. En dat terwijl 65 procent van de podiumkunsten wordt bediend door de vrije producenten die geen subsidie krijgen.”

Twan Huys. Beeld ANP Kippa
Twan Huys.Beeld ANP Kippa

Mentale steun

Ter Steeges inspiratiebron was een opmerking van gitarist Kuiper die vertelde dat de Vietnamoorlog pas stopte toen een monnik zichzelf in brand zette. “We moeten iets groots en gezamenlijks doen want anders worden we niet serieus genomen door de politiek. We moeten opkomen voor ons bestaansrecht, dat is onze plicht. Cultuur zit vervlochten in ons dagelijks leven. Stel dat je de muziek in jouw vrachtwagen niet meer kan horen, het gedicht niet meer kan voordragen op de begrafenis van je moeder en niet meer naar een festival of toneelvoorstelling kan. Al die dingen houden op als je nu alles kapot laat gaan. We hebben het niet over hoge óf lage cultuur, het gaat om een sector als geheel.”

Ze mist behalve financiële, ook mentale steun van de politiek. “Die 300 miljoen euro is een belediging voor al die mensen die straks werkloos worden. Volgens het CPB dreigt immers een van de drie mensen hun baan te verliezen. Werken voor 30 personen publiek is mogelijk voor de gesubsidieerden, maar vrije producenten zijn afhankelijk van de kaartverkoop. En dan moeten we van Minister Van Engelshoven blij zijn met wat we krijgen. Dat zeg je misschien tegen een kind dat je een snoepje geeft, maar dit is van levensbelang. Iedereen moet weten dat wat de politiek tot nu toe heeft gedaan voor de cultuur een onrechtvaardige en oneerlijke verdeling is die ons geen toekomst biedt.”

Ter Steege is persoonlijk ook geraakt door de crisis, mede doordat ze niet in het gesubsidieerde circuit zit. Ze zat in de theaterproductie Het Oog van de Storm samen met Anne Wil Blankers en Hans Croiset waarvan de première op 22 maart in Den Haag zou plaatsvinden. “Ik heb geen inkomen meer, zat na het sluiten van de deuren drie weken wezenloos voor me uit te staren. De kans is aanwezig dat ook ik mij moet omscholen. Door de maatregelen van Halbe Zijlstra (staatssecretaris van O,C & W van 2010 tot 2012, BH) werden we gedwongen om als zzp’er aan de slag te gaan. Dat heeft mijn ogen geopend en daardoor heb ik vorig jaar bijvoorbeeld de succesvolle theatervoorstelling Hanna van Hendrik bedacht. Het was goed dat we als ondernemer leerden denken, dat hebben veel mensen heel succesvol gedaan, maar nu dreigt er voor velen verlies van inkomen of ontslag en wanneer de infrastructuur omvalt is er geen enkel uitzicht. Het voelt alsof de politiek ons als een baksteen laat vallen.”

Meer over