Johan Derksen niet vervolgd na kaarsenverhaal

Johan Derksen wordt niet vervolgd voor het kaarsenverhaal dat hij eind april opbiechtte in het programma Vandaag Inside. Het Openbaar Ministerie kan niet vaststellen wat er werkelijk is gebeurd.

Raymond Boere
Johan Derksen zei zich ervoor te schamen, maar toen was het leed al geschied. Beeld ANP
Johan Derksen zei zich ervoor te schamen, maar toen was het leed al geschied.Beeld ANP

Derksen zei in de bewuste uitzending dat hij in de jaren ‘70 een bewusteloze, dronken vrouw met een kaars had gepenetreerd en sprak van ‘een jeugdzonde’. Het incident gebeurde na een met drank overgoten stapavond waar volgens hem ook een keeper van voetbalclub SC Veendam bij was.

Een dag later zwakte Derksen dat verhaal al weer af en vertelde hij dat hij de kaars op een sokkel tussen de benen van de vrouw had gezet. Hij wilde met de anekdote voornamelijk de tijdgeest van de jaren 70 neerzetten, en zei zich ervoor te schamen, maar toen was het leed al geschied. De uitspraken van Derksen leidden tot een golf van verontwaardiging. Het programma verdween twee weken van de buis.

OM seponeert zaak

Naar aanleiding van de uitspraken stelde het OM een onderzoek in omdat het “een ernstig feit betreft dat ook heftige reacties in de samenleving heeft veroorzaakt.” Zowel Derksen als een getuige zijn gehoord. De identiteit van de vrouw uit het verhaal van Derksen is niet vastgesteld, dus de politie heeft met haar niet kunnen spreken.

“Omdat niet duidelijk is wat er precies is voorgevallen heeft het OM besloten de zaak te seponeren,” aldus een woordvoerder.

Nooit druk gemaakt

Johan Derksen heeft zich zelf overigens nooit druk gemaakt over het onderzoek van het OM. “Er is dus een proces-verbaal opgemaakt, ze hebben mijn verhaal aangehoord en nu gaat hij beslissen wat hij ermee gaat doen. Nou, je begrijpt dat ik geen oog dichtdoe,” zei een sarcastische Derksen in de uitzending van Vandaag Inside, nadat het programma twee weken was gestopt.

Derksen was zelf naar de zedenpolitie in Groningen gestapt. Hij was niet verplicht om te komen. Volgens Derksen had de rechercheur aan hem al laten weten dat de zaak was verjaard.

Keeper Dick Ploeger (67), die samen met Johan Derksen begin jaren 70 voetbalde bij SC Veendam, liet weten zich niets te herinneren van het verhaal met de kaars. Volgens Derksen was deze keeper getuige van het incident.

Meer over