PlusAchtergrond

Jessica Chastain ondergaat extreme make-over voor Oscarkanshebber ‘The Eyes of Tammy Faye’

Jessica Chastain as Tammy Faye Bakker. Beeld 20TH CENTURY STUDIOS
Jessica Chastain as Tammy Faye Bakker.Beeld 20TH CENTURY STUDIOS

Alleen aan haar ogen is ze te herkennen. Actrice Jessica Chastain transformeerde in een totaal andere vrouw voor de film The Eyes of Tammy Faye, de rol waarvoor ze een Oscarnominatie heeft gekregen.

Ab Zagt

Voor de derde keer heeft Jessica Chastain een Oscarnominatie op zak. Na eerder voor rollen in The Help en Zero Dark Thirty voorgedragen te zijn maakt ze nu kans als beste actrice voor haar nieuwe film The Eyes of Tammy Faye, die ook in de categorie beste make-up is voorgedragen voor een Oscar.

Dat heeft allemaal te maken met de metamorfose die Chastain ondergaat als vertolker van de Amerikaanse televisieprediker Tammy Faye Bakker (1942-2007) in een filmbiografie over haar leven. Door middel van protheses is Chastain totaal onherkenbaar als deze vrouw die op latere leeftijd haar opvallende make-up op haar gezicht liet tatoeëren.

Mediafenomeen

Zeven jaar werkte Chastain aan de voorbereiding om haar film van de grond te krijgen. Tammy Faye was een televisieprediker die met haar man Jim Bakker miljoenen dollars wist af te troggelen van goedgelovige Amerikaanse tv-kijkers.

Jessica Chastain op het filmfestival van San Sebastian, september 2021. Beeld ANP/AFP
Jessica Chastain op het filmfestival van San Sebastian, september 2021.Beeld ANP/AFP

Niet alleen om deze praktijken werd Tammy Faye een mediafenomeen in de jaren negentig. Ook met haar dikke lagen make-up trok zij aandacht. Ze werd een mikpunt van spot in talkshows, zeker toen het echtpaar Bakker in de kraag werd gegrepen wegens belastingfraude en torenhoge schulden.

Volgens haar vertolkster verdient Tammy Faye een beter lot dan wat haar in de loop der jaren is aangerekend. “Ik geloof zeker dat zij een goed mens was en een innerlijke drang had om andere mensen te helpen,” vertelt Chastain.

Onheus bejegend

Ter voorbereiding op de rol las zij onder meer de autobiografie van Jim Bakker en bekeek zij op YouTube de talloze fragmenten uit de televisieshows van het duo dat werd omgedoopt tot de Ken en Barbie van de Amerikaanse tv-dominees.

Chastain: “Ze is destijds onheus bejegend. Zij was bijvoorbeeld een pleitbezorger voor de homowereld. Zij was de eerste die live op de Amerikaanse televisie een aidspatiënt interviewde. Ook dat interview staat online. Dat haar christelijke milieu, en zeker het ultraconservatieve gedeelte, niets moest hebben van homo’s interesseerde haar geen snars. Zij zag gewoon een medemens die leed onder een vreselijke ziekte en hulp nodig had.”

Des te pijnlijker is dat Jim Bakker tijdens hun huwelijk een verhouding kreeg met een man, een producent van de show. “Het verhaal klopt zeker. In zijn biografie suggereert Jim dat hij zich heeft laten verleiden.”

Het paar was enorm ambitieus. Vooral Jim was niet te houden. Hij had zelfs vergevorderde plannen om een soort Disneyworld voor christenen uit de grond te stampen. “Feit is dat Tammy zich door zijn plannen mee heeft laten slepen,” stelt Chastain vast. “Misschien was zij naïef en werd zij door haar man ingepalmd. Maar ik ben ervan overtuigd dat zij een hart van goud had.”

The Eyes of Tammy Faye draait nu in de Nederlandse bioscopen.