PlusInterview

Jeroen van Koningsbrugge: met een vet accent naar Hollywood

Begint Jeroen van Koningsbrugge (45) aan een nieuwe carrière in Hollywoodfilms? De acteur heeft al twee bijrollen te pakken.

Ab Zagt
Acteur Jeroen van Koningsbrugge in zijn bijrol als voetbalvandaal in de Amerikaanse film Spider-Man: Far from home.  Beeld Marvel
Acteur Jeroen van Koningsbrugge in zijn bijrol als voetbalvandaal in de Amerikaanse film Spider-Man: Far from home.Beeld Marvel

Een geheimzinnig e-mailtje uit Engeland via zijn agent. Zo begon het een jaar geleden voor Jeroen van Koningsbrugge. Of hij interesse had om te auditeren voor een grote Hollywoodfilm. Details werden niet prijsgegeven. Geen titel, geen tegenspelers, geen script.

Wel werd duidelijk dat het om een Marvelfilm ging. De beoogde rol werd omschreven als een Dutch hooligan, een voetbalvandaal. Van Koningsbrugge had er weinig vertrouwen in, omdat er veel meer acteurs waren benaderd voor deze bescheiden bijdrage.

Al snel kreeg de Nederlandse acteur – die met de misdaadserie Smeris en films als Riphagen, De Surprise en Schone Handen zijn spelkwaliteiten al ruimschoots heeft bewezen – door dat de scène bedoeld was voor de film Spider-Man: Far From Home. In dit deel probeert de rood-blauwe superheld zich in het verre Europa staande te houden.

“Het was mijn zoontje die meteen doorhad dat het om de nieuwe Spider-Man-film ging,” vertelt Van Koningsbrugge. “Hij is een grote fan van Marvel, net als ik trouwens. Ik heb een grote verzameling stripboeken en de verfilmingen heb ik diverse keren gezien.”

Vet accent

Tot zijn verbazing kreeg Van Koningsbrugge de rol als voetbalvandaal, die ook tekst bevatte. Van tevoren was gevraagd hoe goed zijn Engels was, maar in de film moest hij met een vet Nederlands accent zijn zinnen uitspreken. Om voor de rol in aanmerking te komen, moest Van Koningsbrugge zelf een video-opname maken van zijn mogelijke rol. Deze zelfgemaakte tape gaf kennelijk de doorslag bij de producenten van de film.

De scène speelt zich af in een Nederlandse gevangenis, maar de betreffende opnamen werden gemaakt in een filmstudio in Praag. Behalve Van Koningsbrugge spelen nog twee Nederlandse acteurs op de achtergrond mee in Spider-Man: Far From Home. Het betreft Michael de Roos (bekend van de bijrol als Alex de Boer in Goede Tijden, Slechte Tijden) en Jan-Paul Buijs (vooral bekend van Circus Treurdier). Maar zij zijn vooral achtergrondfiguratie.

Voor Van Koningsbrugge lijkt een internationale filmcarrière een serieuze optie te worden. Behalve in Spider-Man, is hij ook te zien in de Amerikaanse productie, Why Not Choose Love: A Mary Pickford Manifesto, een biografische speelfilm over het leven van deze legendarische filmster uit de beginjaren van Hollywood.

Hongaarse immigrant

Van Koningsbrugge speelt daarin opnieuw een bijrol, deze keer als Adolph Zukor, een Hongaarse immigrant die zich opwerkte tot een van de belangrijkste figuren in de beginjaren van Hollywood. Hij richtte onder meer de filmstudio Famous Players op die later zou uitgroeien tot Paramount Pictures, een van de machtigste productiebedrijven in Hollywood.

Voorlopig is Van Koningsbrugge nog volop actief met Nederlandse rollen. Vorige week rondde hij op Bonaire de laatste drie afleveringen af van de successerie Smeris. Het is de bedoeling dat de misdaadreeks binnen afzienbare tijd ook een speelfilmversie krijgt.

Meer over