Update

Jeroen Leenders wint Leids Cabaret Festival

Jeroen Leenders (R) en Emilio Guzman (L) staan zaterdag samen op het podium tijdens de finale van het Cabaret festival in Leiden. Leenders won de juryprijs en Emilio Guzman de publieksprijs. Foto ANP Beeld
Jeroen Leenders (R) en Emilio Guzman (L) staan zaterdag samen op het podium tijdens de finale van het Cabaret festival in Leiden. Leenders won de juryprijs en Emilio Guzman de publieksprijs. Foto ANP

LEIDEN - De Vlaamse stand-upcomedian Jeroen Leenders is zaterdagavond door de jury uitgeroepen tot de winnaar van het Vara Leids Cabaret Festival. Het publiek koos voor Emilio Guzman, de jongere broer van cabaretier Javier Guzman.

De jury noemde Leenders een ''performer pur sang'' en was verbaasd over het gemak waarmee hij op het podium staat. ''Met ogenschijnlijk simpele uiteenzettingen neemt hij ons mee naar zijn wereld. Je gaat mee in zijn observaties.'' De jury waardeerde de kracht waarmee hij grote thema's op een menselijke manier voor het voetlicht wist te brengen. ''Hij staat op cynische wijze positief in het leven.''

Leenders (31) uit Gent is al langer actief als stand-upcomedian. In 2008 won hij de Gouden Kabouter op Cabaretesk in Eindhoven. Hij tourt momenteel langs de theaters in Vlaanderen met zijn voorstelling 'Sorry, ik ben Jeroen Leenders'.

Tijdens de finale van het jaarlijks terugkerende cabaretfeest in de Leidse Schouwburg stonden drie finalisten op het podium. Naast Leenders en Guzman stond een tweede Vlaming in de finale, Bart Cannaerts. Zij hadden de halve finale op donderdagavond en de voorrondes begin februari overleefd. Uit 46 aanmeldingen waren acht deelnemers geselecteerd voor de voorronden.

Het Vara Leids Cabaret Festival beleefde zaterdag de 32e editie. Het evenement geldt als een van de belangrijkste podia voor aanstormend en jong cabarettalent. Diverse cabaretiers die momenteel succesvol zijn, begonnen hun carrière op het Leids Cabaret Festival.

Tot de winnaars en finalisten uit het verleden behoren Najib Amhali, Lebbis & Jansen, Sanne Wallis de Vries, Sara Kroos, Wim Helsen en Zak & As (met onder anderen Erik van Muiswinkel). (ANP)

Meer over