Voorbeschouwing

Jazz I Am wil een wilde avond brengen met een line-up vol Amsterdams talent

Ook upcomimg jazzartiest Bnnyhunna uit Zuidoost staat op het podium tijdens Jazz I Am. Beeld Segraphy
Ook upcomimg jazzartiest Bnnyhunna uit Zuidoost staat op het podium tijdens Jazz I Am.Beeld Segraphy

José James, Benjamin Herman, DJ Maestro en Bnnyhunna treden morgen op tijdens het festival Jazz I Am in het Olympisch Stadion. Voor organisatoren Peter Wybenga en Martijn Barkhuis is het ook het startschot voor een groter plan: een podium bieden aan jazzmuzikanten uit de stad.

Denise van der Bij

De link tussen de hoofdact José James en Amsterdam springt misschien niet direct in het oog, maar James – volgens Barkhuis ‘een van de allerbeste jazzzangers van de afgelopen twintig jaar’ – verbleef in 2021 een jaar in de stad. Andere gasten op het programma zijn het kwartet van saxofonist Benjamin Herman en de opkomende artiest Bnnyhunna uit Zuidoost. Barkhuis, beter bekend als DJ Maestro, treedt zelf ook op.

Jazz I Am is een nieuwe muziek­avond, die ditmaal georganiseerd wordt als onderdeel van de concert­reeks De Amsterdamse Zomer in het Olympisch Stadion. Het ­festival, dat jaarlijks moet terugkeren, begint klein en intiem met ruim 400 plaatsen, zegt organisator Wybenga. Daarnaast is het de bedoeling de komende jaren op verschillende plekken in de stad losse concerten te organiseren. De basis: talent uit de regio Amsterdam op de kaart zetten.

Hiervoor hebben ze ook een stichting opgericht. Wybenga: “Er is verbluffend veel talent aan het Conservatorium dat aandacht verdient.”

Improvisatie

Volgens Barkhuis wordt Jazz I Am gekenmerkt door de combinatie van een mooie programmering op één locatie, waar een echte festivalsfeer hangt. “Ik hoop dat het een wilde avond wordt waarop mensen van hun stoel afkomen.”

Zoals de al naam zegt, wil Wybenga mensen het gevoel geven dat jazz bij ze past. Ook mensen die denken niet van dit muziekgenre te houden. “Velen weten niet wat er bij jazz allemaal gebeurt. Er komt veel improvisatie aan te pas. Als je een dag later naar dezelfde muzikanten luistert, is het optreden weer anders. Dat vind ik heel verfrissend.”

Jazz I Am, donderdag 14 juli, 17.00 tot 23:00 uur, Olympisch Stadion