Jazz: Highlights Blue Note - A groove selection by Hans Mantel ****

Hans Mantel is behalve bassist, docent en jazzjournalist een hartstochtelijk verzamelaar van Blue Note-uitgaven. Hij heeft een platenkast, waar iedere jazzliefhebber van gaat kwijlen. Gelukkig houdt hij niet alle snoepjes voor zichzelf. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het legendarische platenlabel, heeft hij een achtdelige box samengesteld.

Per cd behandelt hij uit de Blue Note-catalogus: bands & leiders I en II, orgel, piano, trompet, saxofoon I & II en tot slot, als bonus: vocalen. Voor nog geen drie tientjes, heb je een verrukkelijk gevarieerde box met niet alleen de geijkte hits, maar ook de mooiste en perfect opgenomen b-kantjes van muzikanten als John Coltrane, Andrew Hill en natuurlijk Miles Davis en Art Blakey.

Opvallend is dat de vocalen er als enige zonder de treffende begeleidende teksten van Mantel, vanaf komen. Vreemd, gezien het feit dat een van de best verkochte Blue Note-platen ooit, op naam staat van zangeres Norah Jones. Daar staat tegenover dat Mantel zich heel duidelijk concentreert op de gouden Blue Note-jaren tussen 1955 en 1967, toen het label overwegend instrumentale muziek uitbracht. (MAARTJE DEN BREEJEN)
(Blue Note)

null Beeld
Meer over