PlusSerierecensie

Jared Leto als excentrieke entrepeneur in WeCrashed: profiteur of meesterlijke manipulator?

De ontstaansgeschiedenis van multinational WeWork, aanbieder van kantoorruimtes, is in dramaserie WeCrashed (Apple TV+) ook een love story van twee onverbeterlijke dramaqueens, gespeeld door Oscarwinnaars Jared Leto en Anne Hathaway.

Andre Nientied
WeCrashed, met in de hoofdrollen Jared Leto en Anne Hathaway, past in een trend van series over charismatische praatjesmakers die geld loskregen voor hun schimmige projecten. Beeld Apple TV+
WeCrashed, met in de hoofdrollen Jared Leto en Anne Hathaway, past in een trend van series over charismatische praatjesmakers die geld loskregen voor hun schimmige projecten.Beeld Apple TV+

WeWork heeft zo’n 750 locaties in 121 steden over de hele wereld, waar freelancers of complete firma’s kantoorruimte kunnen huren; in Amsterdam zijn al vier locaties. Flexible shared office space dus, en hoewel die niche de afgelopen twee jaar een flinke knauw heeft gekregen vanwege corona en thuiswerken, is WeWork nog altijd een wereldwijde speler in deze markt.

Over de oorsprong van dit in 2010 opgerichte bedrijf is een tv-serie gemaakt die zich concentreert op de excentrieke oprichter, Adam Neumann. Dat deze op AppleTV+ verschenen serie WeCrashed heet geeft al aan dat het geen hagiografie is geworden – integendeel.

Kniestukken voor baby’s

Neumann wordt gespeeld door Oscarwinnaar Jared Leto als een charismatische maar ook narcistische dromer met mooie praatjes en een eigenaardig accent.

Neumann, opgegroeid in Israël en woonachtig in New York, presenteert zich in WeCrashed anno 2007 als een ‘serieondernemer’, maar hij is in feite een tweederangs colporteur die onmogelijke uitvindingen als kniestukken voor kruipende baby’s en verstelbare hakken probeert te slijten aan ondernemers.

Zij vallen net zo min voor zijn vlotte babbel als de gesjeesde actrice Rebekah (Anne Hathaway) die yogalessen geeft. Adam probeert Rebekah te imponeren, maar vertoont daarbij zulk stalkerachtig gedrag dat zijn kansen alleen maar afnemen. Uiteindelijk weet hij haar hart toch te veroveren en leert zij hem een wijze les: hij zal nooit een geslaagde zakenman worden zolang hij niet in zijn eigen producten gelooft.

Opportunist

Die les motiveert Adam om zijn droom na te jagen: miljardair worden met het concept van shared office space. Om die droom te realiseren laat hij zijn compagnon, architect Miguel McKelvey, het meeste werk doen.

En hij financiert zijn project met het miljoen dat Rebekah van haar vader kreeg om een huis te kopen toen ze met Adam trouwde. Als Adam Neumann geen profiteur is dan is hij op zijn minste een opportunist die zijn (zaken)partners meesterlijk weet te manipuleren.

Dat dit tot zijn ondergang zal leiden blijkt niet alleen uit de titel, maar ook uit de openingsscène van de eerste aflevering, gesitueerd in september 2019, toen het succesvolle bedrijf op het punt stond naar de beurs te gaan.

In een kille bestuursvergadering wordt de ceo uit zijn eigen bedrijf gezet na een vernietigend artikel over hem in The Wall Street Journal. Waarna volgens een beproefde scenario-opbouw de rest van de serie laat zien hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Druppel bloed

WeCrashed, gebaseerd op een podcast, past in een trend van series over charismatische praatjesmakers die geld loskregen voor hun schimmige projecten. Een maand geleden verscheen de Netflixserie Inventing Anna, over de zogenaamd steenrijke Anna Delvey die de halve New Yorkse jetset oplichtte. En volgende maand verschijnt op Disney+ The Dropout, over Elizabeth Holmes, die miljoenen loskreeg voor haar firma met de claim dat ze met één druppel bloed een complete gezondheidscheck kon uitvoeren.

WeCrashed moet het vooral hebben van de twee hoofdrolspelers, beiden Oscarwinnaars, die als onverbeterlijke dramaqueens alles uit de kast mogen halen. Dat is vermakelijk, maar gaat na verloop van tijd ook op je zenuwen werken.

WeCrashed

Regie Glenn Ficarra, John Requa
Met Jared Leto, Anne Hathaway, Kyle Marvin
Te zien op Apple TV+, acht delen, de eerste drie nu online