PlusCabaretrecensie

Janneke Bijl dient een zware maaltijd op, maar erbij blijven is de moeite waard

Mike Peek

Dieren hebben een ‘kop’, terwijl de mens een ‘hoofd’ heeft. We zijn nogal blij met ons denkvermogen, maar is bewustzijn echt zo’n groot goed? Cabaretière Janneke de Bijl, een licht sombere zelfcriticus pur sang, zou vermoedelijk best wat innerlijke stemmetjes het zwijgen op willen leggen. Constant de realiteit afpellen is geen succesrecept voor geluk.

Janneke Bijl tijdens de voorstelling van 'Dit is het nou'
 Beeld Anne van Zantwijk
Janneke Bijl tijdens de voorstelling van 'Dit is het nou'Beeld Anne van Zantwijk

Dit is het nou, De Bijls tweede voorstelling, bevat een aantal fraaie, poëtische intermezzo’s waarin ze de verschillen tussen kop en hoofd bespreekt. Ooit had de mens ook een kop. Dat was in de tijd dat onze woning gewoon een schuilplaats was en nog geen etalage van de ziel. Toen we nog gewoon bestonden in plaats van beschouwden.

Binnen dat raamwerk schiet De Bijl veel verschillende kanten op. Rode draad is het erfelijke syndroom van Ehlers-Danlos, dat simpel gezegd voor slappe bloedvaten zorgt en de levensverwachting in theorie flink kan temperen. Haar moeder en broer zijn drager. Zelf wil ze het niet weten. Dat zou alleen maar nóg meer afleiden van het moment.

Zware maaltijd

Daarnaast komen ook de vroege dood van haar vader (een verkeersongeval), dierenleed, ontbrekende kinderwens en nog veel meer onderwerpen voorbij. Ze knoopt alle lijntjes knap aan elkaar, maar het is een zware maaltijd. De Bijl praat zo snel en vertelt zoveel dat het je soms begint te duizelen. Een iets lager tempo zou de voorstelling beter laten bezinken.

Toch is het zeker de moeite waard om bij de les te blijven. De Bijl is een gniffelcabaretier in wier universum het altijd prettig miezert. Haar nuchterheid en analytische karakter botsen erg geestig met het verlangen om toch vooral te léven. Als ook zij drager van Ehlers-Danlos is, zou ze haar aantal bedpartners efficiënt willen opkrikken met een gangbang. Maar hoe organiseer je zoiets? Stuur je een datumprikker rond? Haal je Bastognes in huis?

CABARET

Dit is het nou
Door Janneke de Bijl
Gezien De Kleine Komedie, 15 november
Nog te zien vanavond aldaar, 21/1 Griffioen Amstelveen

Meer over