Han Lips kijkt tv

Janine Abbring probeerde Derk Sauer voortdurend de maat te nemen in ‘Zomergasten’

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Zomergasten, met Derk Sauer.

Han Lips
De derde aflevering van ‘Zomergasten’ leek wel een verhoor, maar Derk Sauer liet zich niet in de hoek drijven. Beeld VPRO
De derde aflevering van ‘Zomergasten’ leek wel een verhoor, maar Derk Sauer liet zich niet in de hoek drijven.Beeld VPRO

Uitgever, ondernemer én Paroolcolumnist Derk Sauer viel zondag als derde zomergast met de deur in huis. Op de openingsvraag van Janine Abbring hoe het met hem ging, antwoordde de eerder dit jaar uit Rusland weggevluchte Sauer: “Met mij is het goed maar met de oorlog in Oekraïne een stuk minder.”

Zijn eerste fragment ging dan ook over die oorlog, gezien door de ogen van een jonge Russische soldaat. Diens telefoon was buitgemaakt nadat hij gevangen was genomen. Zijn video’s toonden op schrijnende wijze aan hoe een vrolijke huisvader in een oorlog belandt.

Sauer wilde daarmee aantonen dat Poetin vooral nietsvermoedende boerenzonen de oorlog instuurt, maar Abbring koos een kritische insteek. Want was het wel journalistiek verantwoord om deze privébeelden te delen? Terwijl Sauer intrigerende fragmenten uit documentaires liet zien probeerde Abbring haar gast voortdurend de maat te nemen. Had hij niet geprofiteerd van de chaos toen hij in 1989 naar de Sovjet-Unie ging? Wat was zijn band met de Russische oligarch Chodorkovski? En wat deed hij als 19-jarige journalist vol idealen bij de IRA, smokkelde hij soms wapens?

Het leek wel een verhoor, maar Sauer liet zich niet in de hoek drijven. “Ik smokkelde geen wapens, die waren er al,” antwoordde hij nuchter. En ja, hij was als 19-jarige journalist naïef en idealistisch. Hij stak wel vaker de hand in eigen boezem (“Ik had feller moeten zijn na de Russische inval op de Krim”) en haalde zo de angel uit Abbrings verhoor.

Ook al kende Lips Sauers haat-liefde verhouding met Rusland al uit zijn Paroolcolumns, het leverde een boeiend betoog op over de Russische geschiedenis en volksaard (‘roekeloos’), afgesloten met een welgemeende toost op een spoedig einde van de oorlog die alleen maar verliezers kent.

Zomergasten met Derk Sauer trekt meeste kijkers tot nu toe

De derde aflevering van Zomergasten heeft zondagavond 685.000 kijkers naar NPO 2 getrokken. De uitzending met journalist en ondernemer Derk Sauer is daarmee tot nu toe de best bekeken aflevering van het huidige seizoen.

De uitzending waarin Sauer aan presentator Janine Abbring vertelde over zijn favoriete televisiefragmenten trok flink wat meer kijkers dan de aflevering van vorige week. Toen was het gesprek met Sandra Phlippen, hoofdeconoom bij ABN Amro, goed voor 391.000 kijkers. Dat was weer een stuk minder dan de week daarvoor, toen Humberto Tan aftrapte met 526.000 belangstellenden. De komende weken schuiven filosoof Lieke Marsman, presentator Raven van Dorst en psychiater Bessel van der Kolk nog aan in het praatprogramma.

Het best bekeken programma van de zondag was met ruim 1,5 miljoen kijkers het NOS Journaal van 20.00 uur. De tweede plaats was voor de terugkeer van Studio Sport Eredivisie, waar 1.228.000 huishoudens op afstemden. Op de derde plaats staat met 741.000 een herhaling van het BNNVara-reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld. De Beentjes van Sint Hildegard, een Nederlandse film met Herman Finkers in de hoofdrol en uitgezonden op NPO1, sluit de top 5 met 662.000 kijkers af.

Reageren? hanlips@parool.nl.