Plus

Janine Abbring: 'Ik heb blijkbaar het voordeel van de twijfel'

Janine Abbring houdt van de anonimiteit van het werken achter de schermen. Toch gaat ze vanaf zondag Zomergasten presenteren. 'Ik heb blijkbaar het voordeel van de twijfel.'

Stefan Raatgever
Janine Abbring: 'Ik ga er vrijwel altijd van uit dat mensen me niet zo leuk vinden.' Beeld Corné van der Stelt
Janine Abbring: 'Ik ga er vrijwel altijd van uit dat mensen me niet zo leuk vinden.'Beeld Corné van der Stelt

Het is de middag dat bekend is geworden dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een van de Zomergasten van dit jaar is. Presentator Janine Abbring (41) ziet op sociale media de enthou­siaste reacties binnenstromen.

Burgemeester Van der Laan is ernstig ziek. Wat dacht u toen hij ja zei?
"Dat het een grote verantwoordelijkheid is hem als gast te ontvangen. Knap dat hij het durft ook. Iedereen weet dat hij terminaal is - dus ik zal een van de laatsten zijn die hem interviewt. Ik heb hem nog niet ontmoet. Voorgesprekken houd ik zelf niet, maar ik heb begrepen dat hij een persoonlijk verhaal wil vertellen. Gelukkig, want van Amsterdamse politiek weet ik bijzonder weinig."

Hoe interviewt u iemand die zijn laatste interview geeft?
"Geen idee. Ik heb daar geen ervaring mee, moet me er nog op voorbereiden. Een van de clichés over een goed interview klopt denk ik: ik moet dicht bij mezelf blijven en vanuit oprechte interesse vragen stellen. Het zal geen afstandelijk vragenvuur worden, daarvoor ben ik het type niet; empathisch zijn gaat me veel natuurlijker af."

"Maar goed, het is allemaal theorie. Straks maken we samen drie uur televisie, dat blijft onvoorspelbaar. Misschien ben ik hartstikke zenuwachtig en lukt het niet mezelf te zijn."

Zomergasten lijkt soms wel het officieuze WK interviewen. Voelt u druk?
"Ik merk dat anderen het zo zien, maar ik wil gewoon een goed tv-programma maken, niets meer en niets minder. De fragmenten zijn mijn reddingsboeien. Ik was nog van plan bijles in het interviewvak te nemen, maar dat is er niet van gekomen."

"Bij nader inzien lijkt het me ook niet goed mezelf in een mal te persen of gesprekstrucjes aan te leren. Zomergasten heeft me gekozen na een screentest, waarbij ik volledig mezelf was. Omdat ik nauwelijks tijd had om me voor te bereiden, voer ik tijdens dat auditie-interview op mijn eigen interesse. Dat werkte goed."

U werkt als eindredacteur van Zondag met ­Lubach en hebt weinig ervaring als tv-inter­viewer. Wist u meteen: dit wil ik doen?
"Over die screentest heb ik wel een weekend wakker gelegen. Maar zoals vaak dacht ik: ik probeer het gewoon. Als het niet leuk is, kan ik altijd nog nee zeggen. En ik vond het geweldig. Zomergasten lijkt van afstand misschien een eindeloze woestijn waar je drie uur lang doorheen ploegt, maar met een leuke gast en goeie fragmenten gaat de tijd razendsnel."

Collega en vriend Arjen Lubach gaf advies: sluit rond de uitzendingen sociale media af.
"Dat advies volg ik op. Ik weet hoeveel commentaar er op Zomergasten komt. De reacties op mijn aanstelling heb ik wel gelezen - 99 procent was positief. Omdat ik relatief onbekend ben, heb ik blijkbaar het voordeel van de twijfel."

Welk fragment zou u zelf absoluut laten zien?
"Ik zou een van de slechtst denkbare gasten zijn. Het is niet zomaar iets, hoor. Je hebt een grote verantwoordelijkheid. Je komt er niet mee weg door te zeggen: 'Ik wil dit laten zien, want dat vind ik zo grappig.' Je moet wel wat te melden hebben."

Dat heeft u niet?
"Ik ben veel te genuanceerd en op televisie zit niemand daarop te wachten. En als ik een ongezouten mening geef, ben ik veel te bang dat mensen me niet aardig vinden."

Hoe komt dat?
"Als je wilt psychologiseren, komt het misschien doordat ik vroeger erg gepest ben. Veel van mijn huidige vrienden is dat ook overkomen en ik zie bij hen allemaal extra bewijsdrang. Die heb ik ook."

"Als bonus ga ik er ook nog eens vrijwel altijd van uit dat mensen me niet zo leuk vinden. Daardoor voel ik me gedwongen extra mijn best te doen mensen van het tegendeel te overtuigen. Het wordt gelukkig wel minder naarmate ik ouder word."

Waarom werd u gepest?
"Dat lag ook een beetje aan mezelf, denk ik. Het ging zo: ik had een jaar brugklas gedaan in Roden, een beetje een kakdorp in Drenthe. We verhuisden naar Warffum in Noord-Groningen, meer een plattelandsgemeenschap. Die overstap was te groot."

"Ik was een bleu meisje met gestreepte Hema-onderbroeken en een staartje op mijn hoofd, terwijl mijn klasgenoten al sjekkies stonden te roken bij het fietsenhok. Niemand zat op mij te wachten, terwijl ik juist gewend was om geliefd te zijn. Met dat verschil kon ik niet goed omgaan - ik moest weer naar een andere school."

Heeft die ervaring u getekend?
"Dat is wel gebeurd, ja. Ook in erg goede vriendschappen ben ik soms bang dat de andere partij er een punt achter zet. Begin ik me ineens druk te maken: 'Heb ik wel genoeg interesse getoond? Vinden ze me nog wel aardig?' Arjen kan dat ongetwijfeld beamen. Die wordt soms gek van mijn onzekerheid. Niet in onze eigen vriendschap; dat zit wel goed inmiddels."

Lubach en u waren ooit geliefden.
"Dat is honderd jaar geleden. Toen hebben we inderdaad wat laffe pogingen in die richting ondernomen. Ik was erg verliefd; hij niet zo. We hebben snel besloten dat we veel beter vrienden konden zijn."

U zei ooit: 'Als ik geen relatie heb, wil ik er één. En als ik een relatie heb, wil ik eruit.'
"Mijn toenmalige vriend was zó kwaad over die quote; het duurde niet lang voordat het mede daardoor uit was. Ik ken nu veel minder twijfel, hoewel ik misschien best iets meer mag investeren in mijn relatie. Ik ben nooit iemand geweest die zich op een persoon stort en denkt: dit is het helemaal, uit deze relatie haal ik voortaan al mijn levensgeluk. Jeetje, wat een verantwoordelijkheid komt er dan bij één persoon te liggen. Dan spreid ik het liever een beetje; da's veiliger."

"Ik heb nu bijna drie jaar een vriend en dat gaat heel goed, maar daarvoor ben ik vaak vrijgezel geweest. Ik heb altijd gedacht: als een relatie weer ophoudt, zijn je vrienden er nog, dus daarin moet je bewust investeren. Een nieuwe liefde heb je zo gevonden, een goede vriendschap ontwikkelen duurt jaren."

Heeft u nooit gedroomd over een gesetteld ­leven als echtgenote en moeder?
"Zo'n oergevoel over het moederschap heb ik nooit gehad. Ik heb altijd gezegd: 'Misschien komt het nog.' Nu ben ik de 40 gepasseerd en mag Onze-Lieve-Heer dus wel een beetje opschieten met dat oergevoel. Mijn vriend zou best kinderen willen. Als ik had gewild, was ik al lang en breed zwanger geweest, vermoed ik. Maar ik vraag me, misschien heel egocentrisch, af of mijn leven er werkelijk leuker van wordt.
Ik denk van niet."

Iets anders. Uw Wikipediapagina bevat de ronkende zin: 'Haar publieke bekendheid nam een vlucht nadat ze een ongeluk had tijdens haar deelname aan Wie is de Mol?'
Proestend van de lach: "Ja, daar was het me ook om te doen toen ik mijn rug brak. Ik dacht: yes, nu ben ik binnen."

Toch zit er wel enige waarheid in. Door die val in 2012 van een Zuid-Afrikaanse klif bevond u zich ineens in het middelpunt van de aandacht.
"Dat hele bekendheidsgedoe gaat bij mij in golven. Ik hecht er weinig waarde aan, ben na Wie is de Mol? bewust weer achter de schermen gaan werken."

"Mijn eerste bekendheidsgolf heb ik op mijn 25ste al gehad toen ik met Arjen dat hitje had (Jelle, als het duo Slimme Schemer en Tido). Hilarische tijd was dat. Van de platenmaatschappij kregen we 50.000 gulden als voorschot voor een veredeld sinterklaasgedicht dat we in een avondje hadden geschreven. Uiteindelijk stonden we handtekeningen te krabbelen op schooltassen."

"Ik merkte dat Arjen die vlaag van roem veel fijner vond dan ik. Ik werd een beetje depressief van die optredens in plattelands­discotheken. Daarna was ik een paar jaar bekend als Jakhals bij De Wereld Draait Door en nu is er dan Zomergasten. Straks duik ik weer lekker de anonimiteit in."

Janine Abbring: 'Ik verdeel mijn leven vrij vaak in voor en na het ongeluk' Beeld Corné van der Stelt
Janine Abbring: 'Ik verdeel mijn leven vrij vaak in voor en na het ongeluk'Beeld Corné van der Stelt

Waarom is VPRO Zomergasten niet het begin van een glanzende talkshowcarrière?
"Bij Zondag met Lubach vroeg onze producent laatst ook al bezorgd of ik nog wel terugkwam. Ik snapte oprecht niet wat hij bedoelde. Het was geen moment in me opgekomen dat ik daar straks niet gewoon verderga."

Was die val een schakelpunt in uw leven?
"Toch wel. Ik verdeel mijn leven vrij vaak in voor en na het ongeluk. Ik ben anders gaan leven, want die rug is toch echt aan gort. Om fatsoenlijk te kunnen werken, moet ik drie of vier keer in de week aan de slag met een trainer en doe ik yoga. Het eerste seizoen bij Zondag met Lubach deed ik dat niet en stond ik na een paar weken op de eerste hulp om morfine te bedelen. Ik ben een bouwval die veel onderhoud vergt."

Hebt u er ook iets positiefs aan overgehouden?
"Ik heb een hekel aan types die na hun genezing roepen: 'Mijn kanker was een cadeautje.' Nee, die rug is vooral lastig. De periode na die val heeft me wel laten zien hoe geliefd ik eigenlijk ben en hoe lief vrienden en familie reageren. Mijn vader en Arjen vlogen meteen naar Zuid-Afrika. Toen ik thuis was, tuigden vrienden een heel schema op om voor me te koken. De buren lieten mijn hond uit. Er bleek een vangnet te bestaan waar ik geen weet van had."

Dacht u na uw val vaak aan wat uw moeder is overkomen? Zij was aan het einde van haar leven door rugpijn aan bed gekluisterd.
"Het had een zekere ironie, omdat zij haar halve leven rugpatiënt is geweest, maar mijn moeders situatie was toch anders. Ze onderging op vrij jonge leeftijd een experimentele rugoperatie, waarna ze verplicht zes weken plat moest liggen. Daarvan is ze nooit hersteld. Ik ben juist de dag na mijn operatie rechtop in bed gezet. Dat wilde ik niet, maar de arts zei: 'Je moet die spieren trainen.' Dat doe ik dus nog steeds."

U bent begin 40, op de helft volgens sommigen. Of begint het leven pas net voor u?
"Zo moet je niet denken. Als je ervan uitgaat dat je leven na het bereiken van een of ander doel gelukzalig wordt, raak je alleen maar teleurgesteld, want die ultieme balans bereik je nooit. Er komt altijd weer wat tussendoor: of je formuleert een nieuw doel, of je moeder gaat dood, of je valt van een klif, of je krijgt ineens een groot tv-programma in de schoot geworpen. Het gaat in golven en dat zal altijd zo blijven."

"Ik ben hartstikke blij met hoe het nu gaat. Ik fantaseer over mijn nieuwe leven als mijn vriend en ik volgend jaar op een woonboot gaan wonen. Dan ga ik
elke dag koken en genieten van wat meer rust. Maar ik weet heus wel dat dat waarschijnlijk ook weer anders zal lopen."

VPRO Zomergasten, morgen, 20.15 uur, NPO 2

CV

Geboren 5 februari 1976, Groningen
Opleiding hbo Journalistiek, Zwolle

Loopbaan
1999: redacteur Groninger Dagblad
2001: verslaggever RTV Noord
2001: hit Jelle met Arjen Lubach (parodie op Stan van Eminem)
2009: verslaggever De Jakhalzen bij DWDD
2011: presentator Vroege Vogels
2014: eindredacteur Zondag met Lubach
2015: eindredacteur Beestieboys
2017: presentator Zomergasten

Opgebiecht

Leermeester
"Kan niet één persoon bedenken, zijn er meerdere geweest."

Beste in het vak
"Ischa Meijer."

Slechtste in het vak
"Ik zeik geen mensen af en plein public. De slechtste eigenschap voor een interviewer? Vooringenomenheid."

Beste advies ooit gekregen
"'Angst is mar veur eben, spiet is veur altied', een tekst van Daniël Lohues."

Slechtste advies ooit gekregen
"Werk kan niet altijd leuk zijn - van een redactiechef, vlak voordat ik per direct ontslag nam."

Meer over