Plus

Jan van Veen: 'Candlelight op tv, dat lijkt me stiekem leuk'

Presentator Jan van Veen wil wel een televisieversie maken van Candlelight, dat vanaf deze maand wekelijks is te beluisteren op NPO Radio 5.

Gudo Tienhooven
Candlelight was al op verschillende stations of op internet te horen, zo presenteerde Jan van Veen het in 2008 op 100% NL. Beeld anp
Candlelight was al op verschillende stations of op internet te horen, zo presenteerde Jan van Veen het in 2008 op 100% NL.Beeld anp

Neemt u ons eens mee terug naar de eerste radio-uitzending van Candlelight bij Veronica in 1967?
"Het is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Een luisteraar stuurde ons een uiteraard nog handgeschreven gedicht en dat besloot ik voor de grap eens heel dramatisch voor te lezen. Dat gebeurde in een uitzending van Alle remmen los, met de hele avond stampende muziek. Mijn collega's lagen gillend van het lachen op de grond. Maar er zat een nieuw programma in, want in een mum van tijd ontvingen we postzakken vol met gedichten."

Candlelight is nooit weggeweest, het was door de jaren heen op verschillende stations of op internet te horen. Waarom blijft het populair?
"De luisteraars zijn meegegroeid en steeds meeverhuisd. Vroeger had je Pietje die een oogje had op Truusje uit dezelfde klas en dat met een gedicht kenbaar maakte, terwijl de halve school het natuurlijk al wist. Nu gaat het meer over het leven zelf. Of 'mijn vrouw die me niet meer herkent'. Dat dementie nog eens een ­thema zou worden in Candlelight!"

Heeft het programma ook jonge ­luisteraars?
"Een paar, maar volgens mij zijn de meeste luisteraars van mijn generatie. Radio begint voor jongelui een vreemd fenomeen te worden. Ze programmeren zelf hun favoriete liedjes op hun telefoon. Dus is dit programma eindig? Waarschijnlijk wel."

Hoeveel gedichten ontvangt u nog?
"Per week zo'n vijftig. Op het hoogtepunt, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, waren dat er zeker drie- tot vierhonderd. Ik lees en selecteer nog steeds alles zelf. Na vier regels weet ik inmiddels wel of doorlezen de moeite waard is."

Dik vijftig jaar Candlelight, was u het nooit eens beu?
"Er zijn dagen dat je het even helemaal hebt gehad met die amateurgedichten. Maar dan lees je ineens toch weer iets dat je raakt en denk je: potverdorie, dit kan ik niet zomaar laten liggen."

Nooit andere ambities gehad?
"Ik riep vroeger weleens dat ik Studio Sport wilde presenteren, maar ik ben eigenlijk niet zo'n tv-mens. Laatst was ik bij Tijd voor Max en ondanks al mijn media-ervaring zat ik daar toch gespannen aan tafel. Al lijkt het me stiekem leuk nog eens een tv-variant van Candlelight te maken, met mijn stem dezelfde warmte en sfeer in zo'n programma te brengen. Misschien moet ik er eens met Jan Slagter over praten."

Candlelight, elke vrijdag om 22.00 uur op NPO Radio 5

Meer over