Gallery Viewer

Jan Mulder: 'Hockney geeft kleur aan ons leven'

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Columnist, schrijver en ex-voetballer Jan Mulder vindt dat kunst kopen begint met durf.

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Jan Mulder Beeld Belga
Jan MulderBeeld Belga

Wat betekent kunst voor u?
"Ongeveer 87 procent van mijn dag staat in het teken van kunst, heb ik gemerkt. Het hangt en staat vol in mijn huis. Ik loop er graag door en kijk steeds weer naar dezelfde schilderijen en beeldjes. En als het geen kunst is (de stofzuiger, een vliegenmepper, een stuk zeep), maak ik het ervan. In gedachten, meestal."

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?
"Mijn ouders hadden een reproductie van Jean-Baptiste Corot in de kamer: Vrouw bij waterput. Inspireren deed het me niet. Iets 'van huis uit mee­gekregen', nee, ik denk het niet. Maar ergens ooit, zomaar op een dag, hield ik van olieverf, Joegoslavische zondagsschilders (Generalic), de ideeën van Jeroen Henneman en Wim T. Schippers, de kracht van Jan Cremer en, later, abstract werk tot en met Donald Judd."

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?
"Mijn 'informatie' haal ik uit beurzen en tentoonstellingen in galeries en musea, maar vooral ook uit recensies in de dagbladen."

Waar kijkt u het liefste naar kunst?
"Een beurs. Vanwege de afwisseling in het tentoongestelde, vele werk."

En waar koopt u dan: in een galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?
"Galerie. Ik heb veel vrienden/kunstenaars. Zij exposeren/verkopen hun werk in een galerie. Ik naar de opening, natuurlijk. Je voelt je dan een beetje verplicht - en dat is goed, zowel voor de vriend/kunstenaar als de vriend/koper, die aan het ­uitgegeven bedrag een zeer gelukkig gevoel overhoudt. Kunst kopen moet je leren en het begint met durf; dan pas komen de smaak en de ­kennis."

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?
"Ik heb een partner, toegegeven. Soms staat zij in vuur en vlam voor een ding in een galerie, dan weer ik. Onze smaken lopen niet ver uit elkaar."

"Het enthousiasme voor een bepaald kunstwerk - zonder dat we dat van elkaar wisten - is altijd weer de fijne bevestiging van ons volmaakte samenzijn op aarde. Leve de kunst, zou ik zeggen."

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?
"Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen. Sprookjesachtig pand, een charismatische uitbater/kunstfluiter Adriaan Raemdonck, onvergetelijke openingen, veel vrienden en grote kunstenaars die er exposeren: ­Ysbrant, Jan Decleir, Fred Bervoets, Kamagurka en Herr Seele, Nick Andrews, Tom Liekens, Jan Vanriet en niet te vergeten Pjeroo Roobjee. Veel samenwerkingen ook tussen beeldend kunstenaars en schrijvers, wat de vreugde nog vergroot."

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aan­kopen?
"David Hockney. Iets met een zwembad, een rij bomen, wat meidoorns: het maakt me niet uit, Hockney geeft de juiste kleur aan ons leven."

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?
"Alex van Warmerdam. Ik bezit een werk van hem: man in een oranje pak die twee koffers draagt; de dreigende figuur is me dierbaar. Misschien is het Alex van Warmerdam."

"Evi Vingerling: abstract met een zekere geheimzinnigheid erin. Je wilt er iets in ontdekken. Ik denk niet dat het er is."

"Jeroen Henneman. Zijn strakke ­gezichten op de stad zijn net niet honderd procent abstract. Of toch wel? Indrukwekkend monumentaal en niet afschrikwekkend, dat is het."

Een langere versie lezen of zelf kunst bekijken? galleryviewer.com

Vrouw in roze jas, 140 x 120 cm, 2015 van Alex van Warmerdam, een van Jan Mulders favoriete kunstenaars Beeld Alex van Warmerdam
Vrouw in roze jas, 140 x 120 cm, 2015 van Alex van Warmerdam, een van Jan Mulders favoriete kunstenaarsBeeld Alex van Warmerdam
Meer over