Jan Fabre geschrapt uit programma Stadsschouwburg

Een lezing van Jan Fabre is geschrapt uit de programmering van de Stadsschouwburg Amsterdam. De Belgische kunstenaar wordt door (oud-) medewerkers beschuldigd van #MeToo-praktijken.

Peter van Brummelen
Jan Fabre Beeld ANP
Jan FabreBeeld ANP

Fabre zou op 26 november een lezing verzorgen in een reeks waarin kunstenaars vertellen over hun werk en inspiratiebronnen.

Sinds dinsdag meldt de website van de schouwburg dat in overleg met Troubleyn, de organisatie van de kunstenaar, is besloten An Evening With Jan Fabre 'voor nu niet te laten doorgaan'.

Open brief
Aanleiding tot het schrappen van de lezing is een open brief van 12 september waarin twintig (ex-)medewerkers van Fabre hem beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij dansvoorstellingen van Fabre gold volgens een oud-danseres het principe 'geen seks, geen solo'. Ook zou Fabre zich schuldig hebben gemaakt aan racisme.

Fabre (1958) geldt als een van de grote hedendaagse Belgische kunstenaars. Hij werd in de jaren tachtig bekend als theaterregisseur, maar is ook - onder meer - choreograaf, beeldend kunstenaar, filmmaker en auteur.

Controversieel was in 2012 zijn filmproject De Schoonheid van de Krijger, waarvoor op de trappen van het Antwerpse stadhuis katten omhoog werden gegooid.

Omstreden was in het zelfde jaar ook een tentoonstelling waarbij hij vogelspinnen door een veld met scheermesjes liet lopen.

In 1986 richtte Jan Fabre Troubleyn op. Sinds 2007 is het gezelschap gehuisvest in de noordelijke Antwerpse volkswijk de Seefhoek, waar Fabre werd geboren. Het zogeheten laboratorium omvat niet alleen een repetitieruimte en een atelier, maar herbergt ook permanent werken van gerenommeerde kunstenaars als Marina Abramovi¿ en Luc Tuymans.

Geld terug
Na de beschuldigende open brief van zijn medewerkers werd in Antwerpen een juridisch onderzoek naar Fabre geopend. Minister van Cultuur Sven Gatz zei dat onderzoek af te wachten alvorens zelf een onderzoek te starten naar de overheidssubsidies aan Fabre.

Voor de schouwburglezing van Jan Fabre waren honderd kaarten verkocht. Kopers krijgen hun geld terug.

Lees ook: 26 klachten van wangedrag in podiumsector

Meer over