PlusInterview

Jack Spijkerman over eigen optreden bij TV-Toppers: Kijk vooral niet

Jack Spijkerman is achteraf niet blij met zijn deelname aan TV-Toppers. 
 Beeld ANP Kippa
Jack Spijkerman is achteraf niet blij met zijn deelname aan TV-Toppers.Beeld ANP Kippa

Als BN’ers in een tv-programma te gast zijn, zijn ze vooraf meestal alleen maar lovend en positief om zo veel mogelijk kijkers te trekken. Zo niet Jack Spijkerman, die zaterdagavond aanschuift in TV-Toppers. ‘Ik voel me belazerd.’

Jeroen Schmale

Het komt vrijwel nooit voor: een gast in een televisieprogramma die kijkers bepaald niet aanbeveelt op de show af te stemmen.

Toch doet Jack Spijkerman (71), zaterdagavond een van de gasten in TV-Toppers, teleurgesteld precies dit: “TV-Toppers bleek het zoveelste niks-aan-de-handprogramma, met een fragmentje hier, een fragmentje daar, afgewisseld met brave praatjes. Ik doe dit niet gauw, maar in dit geval adviseer ik de mensen er niet voor thuis te blijven.”

Volgens een ronkend persbericht van KRO-NCRV haalt presentator Anita Witzier in elke aflevering van TV-Toppers ‘met twee vakgenoten herinneringen op aan de hand van hun favoriete tv-fragmenten’.

Chateau Meiland

“Ik voel me genaaid, ik ben onder heel andere voorwendselen overgehaald aan dit programma mee te werken,” stelt Spijkerman, die een tijdje geleden benaderd werd door een redacteur van de omroep. “Met de vraag of ik te gast wilde zijn in een programma over televisie, waarin ik met Anita Witzier over vijf zelfgekozen fragmenten zou praten. Nu zeg ik bijna overal nee tegen, maar praten over televisiefragmenten vind ik wel leuk.”

“Ik erger me rot aan de leegheid op tv, aan liefdeloosheid, gebrek aan creativiteit. Aan Chateau Meiland, waar 1,4 miljoen kijken naar drie mensen die een uur lang aan een kasteelmuur krabben. Aan de saaiheid bij talkshows als Op1. Het is net radio, je kunt er prima de krant bij lezen. Je mist een type als Jan Mulder of Boudewijn Büch, die vroeger bij Barend & Van Dorp de boel ontregelden. Over dat soort onderwerpen wilde ik wel praten, een van mijn fragmenten was dan ook dat stukje uit Chateau Meiland.”

“Een paar weken later hoorde ik dat ook Stefano Keizers te gast zou zijn. Weer later vertelde de redacteur me dat er vier mensen in een soort huiskamer mee zouden kijken en luisteren (Richard Groenendijk, Soundos el Ahmadi, Noortje Veldhuizen en Glodi Lugungu, red.). Dat begreep ik al niet. Toen ik later zag dat het programma TV-Toppers heette, voelde ik aan alle kanten nattigheid, maar ik vond het lullig om af te zeggen.”

Voor de opname kreeg Spijkerman de redacteur nog één keer aan de lijn. “Dat Chateau Meiland niet zo’n goede keuze was, want dat fragment was zo leeg. Ik zei: ‘Dat is juist mijn punt.’ Het antwoord: ‘Ja, maar je zet het wel in je top-5 van favoriete fragmenten’. Nee dus, dit is niet mijn top-5, dit zijn vijf fragmenten die ik heb uitgezocht om over televisie en televisie maken te praten. Als je me om mijn top-5 had gevraagd, dan had ik voor het EK voetbal in 1988 of Koot en Bie gekozen.”

Biertje na afloop

“Tijdens de opnames bleef Anita maar zeggen: Jack, op nummer zoveel heb je dat en dat fragment gezet. Nee, reageerde ik vijf keer, ik heb vijf fragmenten uitgezocht om over televisie te kunnen praten.”

“Ik denk dat ze dat er vijf keer uitknippen. En na dat televisiefragment van Chateau Meiland raakte ik in een leuke, grappige discussie met Richard Groenendijk verzeild. Die kapte Anita af. Ze zei: ‘Jongens, laten we het gezellig houden, het is hier geen discussieprogramma.’ Toen viel ik echt van mijn stoel en dacht: ik zit nu dus zelf in het type programma waar ik me zo aan erger. Ik voel me echt ­belazerd.”

Spijkerman hoopte bij een biertje na afloop zijn bedenkingen duidelijk te maken. “Maar iedereen was zo weg. Er worden vier van die shows achtereen opgenomen en daarna racet iedereen zo naar huis.”

Een woordvoerder van KRO-NCRV stelt in een reactie ‘teleurgesteld te zijn in het commentaar dat Jack Spijkerman achteraf geeft’. “We hebben hem van tevoren uitgebreid uitgelegd wat het programma inhield. Tevens hebben we Jack voorgesteld om een eerdere opname te bekijken zodat hij wist aan welk programma hij mee ging doen. Dat vond hij niet nodig.”

Spijkerman: “Onzin, er waren nog geen opnames geweest toen ik werd benaderd, dus er was nog niets te zien.”

TV-Toppers, NPO 1, zaterdagavond, 20.30 uur

Meer over