Jaar cel voor foto Palestijnse president op Facebook

Een Palestijnse rechtbank heeft een journalist tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege een foto op Facebook die beledigend was voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De journalist Mamdouh Hamamreh zegt dat hij de foto niet eens heeft gemaakt, en er alleen maar in getagged was, maar daar was de rechter niet van onder de indruk.

Sacha Kester
De bewuste foto op Facebook Beeld screenshot
De bewuste foto op FacebookBeeld screenshot

Het is de tweede keer dat een Palestijn dit jaar naar de gevangenis moet vanwege een karikatuur van de president.

Andere journalisten en mediawaakhonden hebben de uitspraak veroordeeld. Op de betwiste afbeelding zijn twee foto's naast elkaar te zien: eentje van Abbas, en naast hem een man die op hem lijkt, die in een Syrisch televisiedrama de rol speelt van iemand die met de Franse kolonisator collaboreert. 'Ze lijken in ieder opzicht op elkaar' staat in het Arabisch over de foto's heen geschreven. Veel Palestijnen vinden dat Abbas te toegeeflijk is naar Israël.

Majesteitsschennis
De rechtbank baseert zich bij de uitspraak op een oude Jordanese wet waarin het beledigen van de koning strafbaar is gesteld. 'Hij heeft de foto niet eens zelf gepubliceerd!', zegt Riham Abu Aita van het Palestijnse centrum voor Ontwikkeling en Mediavrijheid tegen persbureau Reuters. 'En we hebben geen koning. We hebben een president. Als zulke foto's die online staan worden gecriminaliseerd, is dat een serieuze inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.'

Een maand eerder kreeg een 26 jarige man een jaar cel vanwege een foto die zo is gefotoshopt dat het lijkt alsof Abbas een voetbalspeler is. Erboven staat de tekst 'de nieuwe aanvaller voor Real Madrid'. De man heeft ontkend dat hij iemand hiermee wilde beledigen en de president heeft hem gepardonneerd. Een adviseur van Abbas zei dat de journalist ook pardon zou krijgen. Er zijn echter nog meer Palestijnen voor soortgelijke 'misdrijven' aangeklaagd, zegt Issam Abdeen van de mensenrechtengroepereing al-Haq tegen persbureau AP.

Meer over