J.M.A. Biesheuvelprijs voor ‘fantastische veelzijdigheid’ van Hanna Bervoets

Hanna Bervoets is met de verhalenbundel Een modern verlangen winnaar van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2022. Dat is zondag tijdens de Week van het Korte Verhaal bekendgemaakt in Spui 25.

Marjolijn de Cocq
Nederland Amsterdam 20210521: Hanna Bervoets (foto Harmen de Jong). Beeld Harmen de Jong
Nederland Amsterdam 20210521: Hanna Bervoets (foto Harmen de Jong).Beeld Harmen de Jong

‘Een bundel als een toverbal,’ heeft Hanna Bervoets volgens de jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2022 geschreven met Een modern verlangen (Uitgeverij Pluim). ‘Een toverbal die telkens een andere kleur en smaak aanneemt. Zoveel fantasierijke verhalen, met zoveel eigenaardige personages in zoveel verschillende werelden. En toch vormen de verhalen tezamen een coherente bundel, dankzij een weldoordachte opbouw.’

Grote diversiteit en kwaliteit

De Biesheuvelprijs werd zondagmiddag in Spui25 uitgereikt door een ‘vrolijk gestemde jury,’ aldus jurylid Bo van Houwelingen. Bij de vorige editie waren de inzendingen kwalitatief weliswaar van een bijzonder hoog niveau geweest, maar was het aantal van zestien titels ronduit schamel. Dit jaar waren het er twee keer zoveel en van grote diversiteit en kwaliteit.

Daarom waren voor de Biesheuvelprijs 2022 niet drie maar vijf bundels genomineerd, naast die van Bervoets waren dat Vrienden van de poëzie van Guido van Heulendonk, (Arbeiderspers); Vaders die rouwen van Carmien Michels (Querido); Tat Tvam Asi van de vorig jaar overleden A.L. Snijders (AFdH) en Treinen en Kamers van Annelies Verbeke (De Geus).

Verdwenen baby’s en caviaforumbezoekers

De keuze viel op de ‘fantastische veelzijdigheid’ van Bervoets, die van realistische verhalen over verdwenen baby’s en caviaforumbezoekers laveert naar science fiction. ‘Een genadeloze en toch humorvolle etnografie van onze moderne tijd.’

De auteur ontvangt een met crowdfunding bijeengebracht prijzengeld van 5733,11 euro. De jury werd gevormd door Paroolrecensent Dirk Jan Arensman, Volkskrantrecensent Bo van Houwelingen, schrijver Christine Otten, hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets en hoogleraar taal en literatuur Ronald Soetaert.

Meer over