PlusFilm

Iron Sky: The Coming Race is een pijnlijk onleuke freakshow

Zeven jaar na het verschijnen van Iron Sky komt de Finse regisseur Timo Vuorensola met een vervolg. De freakshow is een ellenlange aanloop naar een grap die niet meer werkt.

Bart van der Put
null Beeld

Twaalf jaar geleden regende het neptrailers voor B-films die nooit werden ­gemaakt. Het was een goedkope en vrijblijvende manier om maffe film­ideetjes te lanceren, maar sommige makers probeerden er vervolgens een hele speelfilm van te maken. De Fin Timo Vuorensola slaagde er dankzij crowdfunding in Iron Sky te voltooien. De komedie gaat over nazi’s die in een basis op de maan een Vierde Rijk hebben ­gesticht. De film bewees dat de centrale grap uit de trailer zich niet straffeloos laat oprekken.

Iron Sky was ontstellend flauw, maar Vuorensola had genoeg succes om een vervolg te maken. Iron Sky: The Coming Race begint waar de voorganger eindigde, met Sarah ­Palin als de Amerikaanse president die in 2018 een nucleair armageddon veroorzaakt, maar springt snel vooruit naar 2047. In de swastikavormige maanbasis kampen de overlevenden met sabotage, vluchtelingen, buitenaardse indringers en een religieuze elite die Appleproducten aanbidt.

Iron Sky: The Coming Race

Regie Timo Vuorensola
Met Lara Rossi, Vladimir Burlakov, Kit Dale
Te zien in FC Hyena

Om de problemen op te lossen, reizen de helden van de maan naar het binnenste van de holle aarde, waar de buitenaardsen zich onder meer voordoen als Adolf Hitler, Osama bin Laden, Dzjengis Khan, Steve Jobs, Caligula, Mark Zuckerberg en Margaret Thatcher. Er lopen ook nog dinosaurussen rond, want anders krijgt Vuorensola het niet voor elkaar om cultster Udo Kier als Hitler op een t-rex naar de maan te brengen.

Dat doel heiligt alle middelen, want Udo als Adolf op een t-rex op de nazimaan moet en zal Vuorensola applaus, aandacht en verontwaardiging opleveren. Het maakt de pijnlijk onleuke freakshow die eraan vooraf gaat tot een ellenlange aanloop naar een grap die niet meer werkt, omdat een mens na anderhalf uur gebrekkige dialogen, ongemotiveerde handelingen en wanhopige provocaties niet naar Adolf maar naar verlossing snakt.

Meer over