Iran: Kernprogramma immuun voor cyberaanvallen

De Iraanse nucleaire industrie en andere industriële faciliteiten lijden regelmatig onder cyberaanvallen, maar het land heeft de technologie om zichzelf hier tegen te beschermen. Dat zegt een Iraanse militaire leider.

Redactie
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad spreekt tijdens de 33ste verjaardag van de Islamitische Revolutie. Beeld ap
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad spreekt tijdens de 33ste verjaardag van de Islamitische Revolutie.Beeld ap

'De meeste vijandelijke dreigingen richten zich op nucleaire sites of elektronische financiële diensten', aldus Gholam Reza Jalali. Volgens Jalali heeft Iran naast het bekende virus Stuxnet twee andere virussen ontdekt bedoeld voor spionage: Stars en Doku. Maar de aanvallen hebben niet geleid tot schade.

Iran zegt dat het land vecht tegen een ingewikkelde cyberoorlog, sinds de aanval van Stuxnet in 2010 die de controle in sommige nucleaire centrifuges verstoorde. Teheran is ervan overtuigd dat Stuxnet en andere computervirussen onderdeel zijn van een campagne van Israël, de Verenigde Staten en hun bondgenoten om het kernprogramma van Iran te ondermijnen.

'Iraanse experts hebben voldoende kennis om cyberaanvallen het hoofd te bieden', zegt Jalali. 'Alle nucleaire sites zijn immuun hiervoor.'

Meer over