Internationaal Theater Amsterdam brengt boek Marieke Lucas Rijneveld naar toneel

Internationaal Theater Amsterdam (ITA) voert vanaf volgend jaar een toneelvoorstelling op van het boek Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld, onder regie van Ivo van Hove.

Het Parool
Marieke Lucas Rijneveld. Beeld EPA
Marieke Lucas Rijneveld.Beeld EPA

De Belgische regisseur kan ‘niet wachten om dit meesterlijke boek op het toneel te brengen’. ‘Marieke Lucas Rijneveld begeeft zich op het gladde ijs van een verboden relatie tussen een volwassen man en een minderjarig meisje in een eigenzinnig prachtig geschreven en belangrijk boek,’ zegt hij in een gezamenlijk persbericht van uitgeverij Atlas Contact en het theatergezelschap.

Rollercoaster van emoties

Van Hove spreekt van een ‘rollercoaster van emoties: extase, diep ongeluk, eenzaamheid, schuldgevoelens, jaloezie, hunkering, nachtmerries en seks’. Het boek Mijn lieve gunsteling verscheen in november 2020 en de vertaalrechten werden inmiddels al aan veertien landen verkocht.

Marieke Lucas Rijneveld debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies. In 2018 verscheen De avond is ongemak. De Engelse editie daarvan (The Discomfort of Evening) werd beloond met de International Booker Prize.

Meer over