Inktzwarte roman

Ken Bruen: Priester Corgi
Imp. American Book Center, 13,99 euro
Verbum, 17,95 euro
Vertaling: Valérie Janssen

Ken Bruens creatie Jack Taylor is een hardboiled detective. Jaren geleden maakte hij zich vanwege zijn opvliegende aard en agressie onmogelijk bij zijn werkgever, de politie van het Ierse Galway. Ook zijn alcoholisme werkte niet in zijn voordeel.

Nu is hij net weer uit een psychiatrische inrichting (zelf spreekt hij liever van gekkenhuis) ontslagen. Dit keer was hij niet opgenomen voor alcoholisme, maar omdat de driejarige Serena May, het dochtertje van zijn enige vrienden Jeff en Cathy, door zijn onoplettendheid uit het raam was gevallen. Daar zou ook een normaal mens depressief van worden.

Taylor raakt betrokken bij de moord op een pedofiele priester. Een pastoor die zelf ook wel eens een misdienaar over de bol heeft geaaid, vreest voor zijn leven. Jacks lesbische ex-collega Ridge wordt gestalkt en vindt een onderbroek met sperma in haar auto. En Jeff verdwijnt met de noorderzon, waar Cathy Jack verantwoordelijk voor houdt. Een hoop werk voor een man die het al moeilijk genoeg heeft met elke nieuwe dag.

Gelukkig verschijnt een zekere Cody op het toneel, die niets liever wil dan Jacks assistent worden. Hij het veldwerk, de baas het echte speuren, stelt hij voor. Diep in zijn hart moet Jack erkennen dat het leven voor een alleenstaande alcoholist een eenzame bedoening is. Hij heeft al eens een erotische droom gehad met Ridge in de hoofdrol. Misschien is een soort geadopteerde zoon zo slecht nog niet.

Priest is een inktzwarte roman over een land dat gezwicht is voor de Amerikaanse cultuur. Het is een hele opgave Taylor zo lang zo dicht in de buurt te hebben. Bruens virtuoze taalgebruik en gevoel voor galgenhumor zorgen voor het broodnodige tegenwicht. (HANS KNEGTMANS)

null Beeld
Meer over