Indian Askin smelt gewonnen Edison om tot ringen

De Amsterdamse band Indian Askin was in februari één van de prijswinnaars bij de Edisons, min of meer 's lands belangrijkste popprijs.

David van Unen

Vier maanden later is het beeld van de naamgever ontdaan van kop en schouders en dragen de vier leden dat brons om hun vinger. Drummer Ferry Kunst had zich laten vertellen dat er vroeger één groot beeld werd uitgereikt en kleine duplicaatjes voor ieder bandlid.

Nieuwkomer
De Edison voor beste nieuwkomer die Indian Askin voor album Sea of Ethanol kreeg kwam echter alleen en belandde daarom bij zanger- en bandleider Chino Ayala thuis.

Kunst: "We zijn niet echt saaie pieten die een wisselbeker-rooster maken en hem ombeurten in huis nemen. Toen we een keer aan het repeteren waren ontstond toen, in eerste instantie als grap, het idee er daarom maar iets anders mee te doen."

Dat werd uiteindelijk een viertal zegelringen, die onder leiding van sieradenmaakster Cristel Ball gesmeed werden. Een beetje huiverig was de band voorafgaand wel.

Captain planet
"De organisatie van de Edisons gaat hier nu natuurlijk ook achter komen, en voor de beeldhouwer is het misschien ook enigszins moeilijk. Maar die Edison is een prijs voor het harde werken als band. Een enorme eer, die kunnen we nu allemaal een beetje bij ons dragen. Het voelt een beetje als Captain Planet, die tekenfilmserie."

Wat het geintje precies gekost heeft durft Kunst niet te zeggen, maar naar schatting zit er vier- tot zeshonderd euro aan brons op de beeltenis van Edison. "En daar is echt nog veel van over hoor. Zijn kop en armpjes zijn eraf, maar er is echt nog een flinke romp over."

Indian Askin is ondertussen, met ring en al, druk met de opvolger van Sea of Ethanol uit april vorig jaar. "We zijn lekker aan het opnemen en aan het genieten van de zon en festivals. Dat gaat erg goed," besluit Kunst.

De vier zegelringen met op de achtergrond de romp van Edison. Beeld Cristel Ball
De vier zegelringen met op de achtergrond de romp van Edison.Beeld Cristel Ball
De band op de rode loper bij de uitreiking van de prijzen in februari. Beeld anp
De band op de rode loper bij de uitreiking van de prijzen in februari.Beeld anp
Meer over