In The Disaster Artist is een glansrol weggelegd voor de slechtste film ooit

Toen acteur James Franco The Disaster Artist las, het verhaal over de film The Room, wist hij het meteen: dit verhaal schreeuwt om een verfilming.

Ab Zagt
Acteur en regisseur James Franco speelt de rol van acteur en regisseur Tommy Wiseau. Beeld Justina Mintz
Acteur en regisseur James Franco speelt de rol van acteur en regisseur Tommy Wiseau.Beeld Justina Mintz

Wat is de slechtste film waarin hij zelf ooit heeft gespeeld? James Franco toont zijn vermaarde grijns, denkt lang na over het antwoord en constateert dan diplomatiek: "Misschien is het maar beter dat ik niets zeg. Ik zou bepaalde mensen kunnen kwetsen. Geloof mij maar, er zijn meerdere titels die hiervoor in aanmerking komen. Vooruit dan maar, laat ik een film van mezelf noemen: Fool's Gold, die heb ik in 2005 geregisseerd. Er zat zelfs eigen geld in, maar ik had geen benul waarmee ik bezig was."

Met 146 vertolkingen in films en televisie­series op zijn naam heeft de 39-jarige Franco de afgelopen decennia niet bepaald stilgezeten. Hij noemt zichzelf in interviews geregeld een workaholic.

De acteur, bekend uit 127 Hours, Eat Pray Love en drie films over Spider-Man, is daarvoor zelfs in therapie geweest. Want behalve acteren heeft hij zich ook als regisseur, schilder, dichter en schrijver gemanifesteerd. Zijn bewijsdrang lijkt niet te beteugelen.

"Daarom herkende ik mijn karakter wel enigszins in dat van Tommy Wiseau," zegt Franco in Londen, waar hij met zijn broer en tegenspeler Dave (bekend uit de doktersserie Scrubs) over zijn film The Disaster Artist praat.

"Tommy wil iets bereiken dat duizenden anderen voor hem en na hem ook willen: een carrière in Hollywood. Hij heeft het vereiste talent niet, maar dat deert hem niet. Hij laat zich niet van de wijs brengen. Daar heb ik veel respect voor."

Mysterieus
Wiseau is een van de mysterieuste figuren die ooit in Hollywood heeft rondgelopen. Hij ziet er met zijn lange donkere haren en lederen outfit uit als een overjarige kruising tussen Alice ­Cooper en Jim Morrison. De poster van de zanger van The Doors hangt bij hem zelfs aan de muur.

Van zijn afkomst weet niemand het fijne. Gezien zijn vette accent en typische woordkeus komt hij vermoedelijk uit Polen. Zijn leeftijd is een goed bewaard geheim, maar dat hij ouder is dan hij zich voordoet, staat vast.

Ook waar hij zijn inkomsten vandaan haalt, is voor iedereen een raadsel. Betaald werk doet hij niet. In elk geval is zijn bankrekening zo goed gevuld dat hij rond de 6 miljoen dollar kan investeren in een gedoemd filmproject: het door hem zelf geschreven The Room.

Toen Franco het boek The Disaster Artist las, wist hij het meteen: hier zit een prachtige film in. Hij kocht de rechten, nam de rol van Wiseau op zich en liet zijn broer Dave de beste vriend van Wiseau spelen, ook een gesjeesde acteur, die door hem voortdurend Babyface wordt genoemd.

Franco: "Ik wilde van mijn film beslist geen parodie maken. Ik was niet van plan om Tommy in de zeik te nemen. Respect voor zijn bizarre gedragingen stonden bij mij voorop. De omstandigheden waaronder The Room werd gemaakt, zijn al geestig genoeg. Daarvoor hoefde ik niet alles op de spits te drijven."

Om The Disaster Artist zo natuurgetrouw mogelijk te draaien, speelde Franco enkele scènes uit de film nauwgezet na. Kijkers moeten tot na de aftiteling wachten om de vergelijking te kunnen maken. Via splitscreen zijn enkele scènes uit de originele The Room en de versie van Franco naast elkaar gemonteerd, zodat te zien is hoe nauwgezet de regisseur te werk ging.

Misplaatst
Essentieel onderdeel in The Disaster Artist is de wereldpremière van The Room. Het uitgenodigde publiek lacht zich een breuk om de reeks mislukte en misplaatste momenten in de film.

Om in aanmerking te komen voor de Oscars betaalt Wiseau uit eigen zak het theater in Los Angeles waar The Room twee weken wordt vertoond.

Maar The Room kreeg nadien de reputatie van een cultfilm waar hartelijk om kan worden gelachen. De regisseur ging er zelfs mee op wereldtournee. Franco: "Ik denk dat Tommy de kosten die hij destijds heeft gemaakt dubbel en dwars heeft terugverdiend. En dat is hem wat mij betreft van harte gegund."

Meer over