PlusRecensie

In The beast must die gaat een moeder achter de doodrijder van haar zoontje aan

Ab Zagt
Cush Jumbo en Jared Harris in The beast must die. Beeld ITV
Cush Jumbo en Jared Harris in The beast must die.Beeld ITV

Is The beast must die een aangrijpend, spannend drama over rouwverwerking of een ordinaire wraakactie? Of misschien wel een combinatie van beide? Feit is dat de moeder, die haar zoontje bij een aanrijding op het Isle of Wight heeft verloren, het niet kan verkroppen dat de mogelijke dader niet wordt aangehouden.

Op dit uitgangspunt stoelt deze vijfdelige Britse serie die niemand onberoerd zal laten. Hoofdpersoon is Frances, een onderwijzeres (een fenomenale vertolking van Cush Jumbo) die alles probeert om de dader die na het ongeluk is doorgereden op te sporen. Vermoedelijk met de bedoeling hem om het leven te brengen.

Al snel heeft Frances ontdekt wie de vermoedelijke dader is. Een steenrijke zakenman (Jared Harris) die meent onaantastbaar te zijn. Door zich voor een schrijfster uit te geven weet Frances zijn landgoed en zijn gezin binnen te dringen om binnen de kortste keren de status van huisvriendin en vertrouwelinge van de familie te veroveren.

Helemaal geloofwaardig is die actie niet – het gaat allemaal net iets te makkelijk – maar de cruciale vraag is of Frances haar voornemen kan uitvoeren en voor eigen rechter kan spelen. Het levert zeker na de tweede aflevering een bloedstollend drama op waarvan het einde niemand onverschillig zal laten.

The beast must die

Regie Dome Karukoski
Met Cush Jumbo, Jared Harris, Billy Howle
Te zien NPO en NPO Plus

Meer over