PlusFilm

In ‘My Salinger Year’ neemt Joanna een tussenjaar om schrijver te worden. Maar of ze haar droom realiseert?

Elise Van Dam
My Salinger Year. Beeld Philippe Bosse
My Salinger Year.Beeld Philippe Bosse

Joanna wil niet gewoontjes zijn, stelt ze aan het begin van het wat gezapige My Salinger Year. Ze besluit impulsief om haar studie aan Berkeley, met z’n joggende studenten op Teva-sandalen, af te breken en in New York haar droom om schrijver te worden na te jagen.

Ze meet zich de uiterlijkheden van een schrijversleven aan: wonen in een goedkoop appartement, schrij­ven in cafés. En ze gaat aan het werk bij een literair agentschap dat de mythische schrijver J.D. Salinger blijkt te vertegenwoordigen.

Gebaseerd op de gelijknamige memoires van schrijver en journalist ­Joanna Rakoff is My Salinger Year een verhaal over een jonge vrouw die haar eigen stem vindt. Dat is althans de bedoeling. Maar Joanna (gespeeld door Margaret Qualley, die in Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in America een lift kreeg van Brad Pitt) komt als personage nooit echt uit de verf, laat staan haar ontwikkeling.

De film heeft een interessant uitgangspunt met de eindeloze stapels fanmail aan Salinger die Joanna moet beantwoorden met een standaardreactie, waarna de brieven verdwijnen in de papierversnipperaar. Leuk zijn de vignetachtige scènes waarin de brievenschrijvers hun schrijfsels voorlezen, elk ervan overtuigd dat zij de echte betekenis van The Catcher in the Rye doorgronden, dat zij zich als geen ander identificeren met hoofdpersoon Holden Caulfield.

Maar de wijze waarop regisseur ­Philippe Falardeau (Monsieur Lazhar) die brieven integreert in het wordingsverhaal van Joanna, is uiteindelijk weinig bevredigend. En datzelfde kan gezegd van Joanna’s slaperige relatie met een nogal saaie aspirant-schrijver, en de stroeve omgang met haar intimiderende baas Margaret (Sigourney Weaver), waarin de echo’s van The Devil Wears Prada luid klinken.

Het blijft allemaal te flets en te weinig gefocust. Zo voelt My Salinger Year nooit als het levensveranderen­de kantelpunt in Joanna’s bestaan, maar meer als een niet bijster memorabel tussenjaar.

My Salinger Year

Regie Philippe Falardeau
Met Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth
Te zien in Cinecenter, City, Filmhallen, Tuschinski

Meer over