Imagine doet het goed in Kriterion

Screenshot uit de film The seventh circle die de de Black Tulip heeft gewonnen. Beeld
Screenshot uit de film The seventh circle die de de Black Tulip heeft gewonnen.

AMSTERDAM - Het 26ste Amsterdam Fantastic Film Festival, ook wel bekend als Imagine, is afgesloten met de hoofdprijs (de Black Tulip) voor The seventh circle van de Hongaarse filmmaker Arpad Sopsits.

Sopsits was er volgens de jury in geslaagd de fantastische elementen knap te integreren 'in een verder realistisch verhaal over leven, dood, vriendschap en eenzaamheid.'

De Silver Scream Award, de publieksprijs van het festival, is gewonnen door de film Mary and Max, een klei-animatiefilm voor volwassenen, waarmee het festival ook opende. Op de tweede plaats eindigde ook al een animatiefilm, Fantastic Mr. Fox van Wes Anderson. En op de derde plaats kwam de documentaire Best worst movie over Troll 2, een fantasyfilm die de cultreputatie van 'slechtste film ooit gemaakt' heeft. De publiekswaarderingen geven aan dat het festival er in geslaagd is zijn imago van 'horrorfestival' succesvol van zich af te schudden.

Imagine moest dit jaar bezuinigen en had zich dit jaar gekozen voor de overzichtelijke locatie Kriterion in de Roetersstraat in Amsterdam, wat de festivalsfeer ten goede kwam. Ook de traditionele Night of terror, met hardcore horrorfilms, in Tuschinski was dit jaar uitverkocht. Het evenement trok een 15.000 bezoekers, terwijl het kinderprogramma dit jaar niet doorging.

De Zilveren Méliès 2010 voor de beste Europese Fantastische Film ging naar Transmission van de Hongaar Roland Vranik. De Méliès-jury mocht ook een korte film nomineren in de categorie Beste korte Europese Fantastische Film, die later zal worden uitgereikt.
De korte Nederlandse animatiefilm Pivot van André Bergs, eerder genomineerd voor een Gouden Kalf, kreeg de nominatie voor de Europese prijs. (HET PAROOL)

www.kriterion.nl

Meer over