Illusionist Hans Klok zesde en laatste gast in nieuw seizoen Zomergasten

Illusionist Hans Klok is de zesde en laatste Zomergast van presentator Janine Abbring in het nieuwe seizoen van VPRO’s Zomergasten.

Het Parool
Hans Klok. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Kippa
Hans Klok.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Kippa

Dat maakte presentatrice Janine Abbring vrijdagavond bekend in de RTL 4-talkshow Humberto. De illusionist sluit de reeks van dit jaar op 22 augustus af. Eerder werden hoogleraar jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren, Rijksbouwmeester Floris Alkemade, auteur Roxane van Iperen, artiest Sevdaliza en schrijver Alfred Birney aangekondigd.

Abbring introduceerde haar gast als ‘een vakidioot’. Volgens haar wordt er vaak een beetje ‘elitair’ tegen Zomergasten aangekeken. “Dat komt omdat we drie uur praten en je moet wel iemand hebben die drie uur kan praten. Dus je hebt een vakidioot nodig. En als iemand dat is, is dat Hans Klok. Hij kan je ook meenemen naar zijn wereld.”

De 52-jarige Klok goochelt sinds zijn tiende verjaardag, toen hij een goocheldoos cadeau kreeg. Inmiddels is de zelfbenoemde ‘fastest magician in the world’ wereldberoemd als illusionist. Hij treedt nog altijd op, al moesten zijn laatste optredens vanwege de coronapandemie worden gestaakt.

De andere Zomergasten 2021

Floris Alkemade

De eerste gast die op 18 juli aanschuift bij presentator Abbring is architect en Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Deze zomer neemt Alkemade na zes jaar afscheid als Rijksbouwmeester. De ‘architect des konings’ is verantwoordelijk voor het bewaken van de architectonische kwaliteit van al het rijksvastgoed. Daaronder vallen ook projecten als de verbouwing van het Binnenhof in Den Haag en het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Hij werd in 2018 verkozen tot Architect van het Jaar.

“Zo’n uitnodiging is alsof je in je huis opeens een extra kamer ontdekt. Je begint meteen te dromen, er komt een stroom van ideeën op gang,” laat Alkemade weten over zijn aftrap bij Zomergasten. “Ik hoop dat er in mijn avond een soort verlangen naar de toekomst opgewekt kan worden.”

Roxane van Iperen

Tijdens de tweede aflevering op 25 juli is Roxane van Iperen de Zomergast van de avond.

Van Iperen brak bij het grote publiek door met haar boek ’t Hooge Nest, waarmee ze de Opzij Literatuurprijs 2019 won en de shortlist van de NS Publieksprijs 2020 behaalde. Er werden inmiddels al 250.000 exemplaren van het boek over verzetsstrijders Janny en Lien Brilleslijper verkocht. Ook schreef Van Iperen dit jaar het Boekenweekessay, De genocidefax, en hield ze de 4 meilezing.

Robert Vermeiren

De derde aangekondigde gast is hoogleraar en kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren, die geldt als het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie.

Vermeiren spreekt zich geregeld kritisch uit. Zo signaleerde hij tijdens de tweede lockdown in een brandbrief dat de jeugd-ggz overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid.

“Ik wil met mijn avond de kijkers laten nadenken over het complexe en boeiende thema van de opgroeiende jongere, aan de hand van fragmenten die zowel kwetsbaarheid als kracht tonen,” zegt Vermeiren.

Sevdaliza

Sevda Alizadeh, beter bekend onder de artiestennaam Sevdaliza, is op 8 augustus de gast van Janine Abbring. Zij werd geboren in Iran, kwam toen ze vijf jaar was met haar moeder naar Nederland, woonde in asielzoekerscentra en kwam uiteindelijk terecht in Hardinxveld-Giessendam. Ze speelde basketbal op professioneel niveau, was projectmanager van het HipHopHuis in Rotterdam en haalde een master in de communicatiewetenschappen.

Tien jaar geleden koos ze voor de muziek en leerde zichzelf componeren, produceren en zingen. In haar songteksten stelt ze racisme, homofobie en seksisme aan de kaak. Corona en de lockdown brachten haar nieuwe inzichten en daarom komt Zomergasten volgens haar op een goed moment.

Alfred Birney

Alfred Birney heeft een groot oeuvre van romans, novellen, verhalen en essays. Hij werd in 2017 bij het grote publiek bekend door zijn – grotendeels autobiografische – roman De tolk van Java, waarvoor hij de Libris Literatuurprijs kreeg. Ook in zijn andere werk speelt zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenis een grote rol.

‘Als romancier hoop ik dat de fragmenten van mijn Zomergastenavond op de een of andere manier een multicultureel verhaal vertellen,’ meldt Birney, die 15 augustus in de uitzending zit. ‘Televisie als caleidoscopisch boek, om zo te zeggen. Mijn commentaren hangen af van het moment, het toeval, en dat kan spannend zijn, voor zowel mezelf als de kijker. Zo ben ik deel van de onvoorspelbaarheid, zoals het hele leven is.’

Meer over